Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

BÉL ULTRAHANG

Fedezd fel tested legmélyebb titkait! Válaszd az hasi ultrahangot, és indulj el az egészség új dimenziójába!

Miért lehet fontos a bél ultrahang elvégzése?

Az ultrahangvizsgálat hasznos diagnosztikai eszköz lehet a belek és a hozzájuk kapcsolódó struktúrák vizsgálatára is. Bár az ultrahang nem a leggyakrabban alkalmazott vizsgálati módszer a vastag- és vékonybél részletes vizsgálatára, bizonyos esetekben mégis hasznos információkat nyújthat. Az ultrahang segítségével a következőket lehet vizsgálni a beleken:

  • Bélmozgások és bélfolyamatok: Az ultrahangvizsgálat képes észlelni a bélmozgásokat és a bélfolyamatokat. Az orvos az ultrahangos képernyőn megfigyelheti, hogyan mozognak és működnek a belek, például a perisztaltikus mozgásokat, amelyek segíthetnek a bélrendszer működésének értékelésében.
  • Folyadék jelenléte: Az ultrahang képes észlelni a folyadékot a belekben. Ez hasznos lehet a folyadékok felhalmozódásának vagy folyadékgyülemek jelenlétének az azonosításában, például a gyulladás esetén.
  • Belet körülvevő struktúrák: Az ultrahang segítségével az orvosok vizsgálhatják a beleket körülvevő struktúrákat, például a hashártyát, nyirokcsomót vagy a közeli szerveket. Ez segíthet az esetleges eltérések vagy kóros állapotok felismerésében, amelyek befolyásolhatják a bélműködést vagy a bélfolyamatokat.

Fontos megjegyezni, hogy az ultrahangvizsgálat korlátozott információt nyújthat a vastag- és vékonybél részletes vizsgálatára. Az endoszkópos vizsgálatok, például a kolonoszkópia vagy a vékonybéltükrözés (enteroszkópia), általában megbízhatóbbak és részletesebb információkat nyújtanak a bélfalak, a nyálkahártya vagy az esetleges elváltozások vizsgálatában.

Ezért, ha konkrét béltünetekkel vagy panaszokkal fordul orvoshoz, az orvos általában más vizsgálatokat is javasolhat a pontosabb diagnózis felállításához.

Hogyan történik a vizsgálat?

A belek ultrahangos vizsgálata más hasi szervek vizsgálatával egy időben történik a has-kismedence ultrahang vizsgálat részeként. A hasi ultrahang vizsgálat előtt legalább 4 órás éhezés és sok folyadék fogyasztása szükséges annak érdekében, hogy az epehólyag és a húgyhólyag telt legyen. Az orvos általában a bélterületeket vizsgálja, amelyekre gyanú merül fel, vagy amelyeket meg kell tekinteni. Ez lehet a vastagbél vagy a vékonybél különböző szakasza. Az orvos megfigyelheti a bélfalak vastagságát, szerkezetét és állapotát, valamint az esetleges elváltozásokat, például polipokat, daganatokat vagy gyulladásos jelenségeket. Fontos megjegyezni, hogy a bél ultrahangja általában korlátozottabb információkat nyújt, és az orvos más vizsgálatokat is javasolhat a pontosabb diagnózis felállításához.

Rólunk mondták

Azért választottam Dobai doktornőt, mert nagyon jó véleményeket olvastam róla. Betegekhez való hozzáállás, tájékoztatás és alaposság szempontjából is megerősítést nyertek a korábban olvasottak.

Tünde

Talán szerencsésen választottam orvost, az az orvos/beteg kapcsolat amit a beteg általánosságban egy vizsgálat során elvár: figyelem,türelem, empátia megvolt, és nagyon köszönöm

Virág

Nagyon alapos vizsgálat, korrekt tájékoztatás, nyugodt, kedves, figyelmes hozzáállás.

Anonym