Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Baker Ciszta

Mi is az a ciszta?

A ciszta maga egy zsákszerű, testnedvvel (vérrel, vízzel, emésztőnedvvel stb.), vagy gázzal megtelt testüreg (tömlő) amelyet kötőszöveti tok vesz körül. A Baker ciszta pedig ilyen, a térdhajlatban található folyadéktartalmú tömlő, mely a jóindulatú elváltozások közé tartozik. Ezt a fajta cisztát William M. Baker jegyezte fel először, így a betegség névadójává vált a 19. század második felében.

Baker ciszta okai és keletkezése

Ez a ciszta tehát egy mozgásszervi megbetegedés, melynek hátterében általában valamilyen térdízületi probléma áll, mint például akár ízületi gyulladás vagy a porckorong sérülése. Ezek ugyanis folyadékfelhalmozódást idézhetnek elő, jellemzően a térdhajlatban. A ciszta egy nyíláson keresztül kapcsolódik a térdízületben lévő ízületi folyadékhoz. A keletkező folyadéknyomás pedig lehetővé teszi a testfolyadék egyirányú áthaladását az ízületből a cisztába. Az ízületi folyadék fontos szerepet tölt be, ugyanis előidézi a könnyű mozgást, minimalizálja a súrlódást. Viszont az előbb leírt betegségek során ennek a folyadéknak a mennyisége felgyarapszik, minek eredményeképp alakul ki a leírt módon a ciszta.

Jellemző tünetek

A Baker ciszta jellemző tünetegyüttese a látható duzzanat a térdhajlatnál, térdmerevség, folytonos feszítő érzés és a képtelenség a térd teljes mértékű behajlítására. Gyakori, hogy fokozott megterhelés vagy hosszas állás következtében felerősödik a fájdalom. Maga az üreg nem szolid, hanem folyadékkal teli, így nyomásra alakja könnyen változik. A ciszta akár szét is repedhet, okozva ezzel a folyadék szétáramlását az izmokon, mely éles fájdalommal, duzzadt lábikraizommal jár.

A Baker ciszta diagnosztikája

A diagnózis felállításához ultrahang, pontosabban Doppler-ultrahang szükséges, illetve MRI (mágneses képalkotás) is alkalmas a cysta ábrázolásához.  Rutinszerűen a Doppler ultrahang vizsgálatot alkalmazzák a ciszta vizsgálatára, mely azért is fontos, hogy ki lehessen zárni a hasonló tünetekkel járó betegségeket pl. a  mélyvénás trombózist.

Ultrahang vizsgálat lényege

Doppler-ultrahang során információt nyerhetünk az erek állapotáról is, vagyis tulajdonképpen ez egy ér ultrahang, mellyel lehetséges a vér áramlásának vagy a vér mennyiségének megmérése az adott keresztmetszetben. Ez a fajta ultrahang vizsgálat azért hasznos a Baker ciszta diagnózisánál, mert információt kapunk a ciszta vérellátásáról is amellett, hogy  a pontos elhelyezkedését és méretét is meghatározzuk.  Baker ciszta diagnosztikájánál alsó végtag ultrahang történik, mely során rákerül a gél állagú anyag az ultrahang vizsgálófejre, majd a generált magas frekvenciájú hullámok egy része elnyelődik a szervezetben, a további része pedig visszaverődik és ezeket érzékeli a vizsgálófej, majd ebből készül el a kép.