Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

A cirrhosis azaz a májzsugor

A májcirrhosis, egy olyan visszafordíthatatlan stádiuma a májnak, amikor a májsejtek elhalnak, elgöbösödik a felszíne mivel közben folyamatosan próbál regenerálódni, ráadásul fibrózis következik be, ami miatt elhegesedik a felülete a májnak. Hátterében számos májbetegség állhat, melyek közül a leggyakoribb a súlyos zsírmájjal kezdődő alkohol fogyasztás, viszont elég gyakori, hogy a sok vizsgálat ellenére sem derül ki a májzsugor kialakulására.

Leggyakoribb okai a májzsugornak

A cirrhosis általában visszavezethető alkoholizmusra, vírusos megbetegedésre és májgyulladásra, epebetegségre, vagy esetleg anyagcserebetegségekre.
A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás köztudottan káros hatással van a máj működésére. Elpusztítja a májsejteket és zsírcseppek képződését indítja el a májban (ezt nevezzük zsírmájnak). A zsírmájra épül rá sokszor a májgyulladás, a májrák és a májzsugor is.
A májgyulladást vírusos fertőzés váltja ki. A hepatitis B és C vírusos megbetegedés májgyulladáshoz vezet melynek a végstádiuma a májzsugor.
A máj termeli az epét, mely az epehólyagban tárolódik, amíg az emésztés során fel nem használódik. Éppen ezért, az epe és a máj erősen egymás befolyása alatt áll, ha egyik nincs egészséges állapotban, elég agy az esélye, hogy a másik se lesz. Epepangásnál (epe elakad és nem használódik fel), autoimmun epeúti megbetegedéseknél (PBC, PSC) és ritkább esetekben az epekövek kialakulása is vezethet olyan súlyos májkárosodáshoz, hogy cirrhosis jön létre.

Cirrhosis leggyakoribb tünetei

Mivel a májnak rengeteg fontos feladatot kell ellátnia a szervezetben, ezért ennek megbetegedése több folyamat működését is befolyásolja. A fehérjebontó folyamatok fokozódnak, növekszik a vérzsírszint és a véralvadás zavara. Emellett a máj méregtelenítő szerepe is gyengül és fokozódik a vér odaáramlása ami magas vérnyomást eredményez. Gyakori tünet még a hasűri folyadékgyülem, a hashártyagyulladás, és a lép megnagyobbodása is. A máj emésztésben játszott szerepe miatt pedig előfordulhat akár hányinger, étvágytalanság, fogyás, puffadás és éjszakai izzadás.

Diagnózis

A cirrhosis diagnosztizálásához, fontos az ultrahang vizsgálat elvégzése. Ugyanis egy hasi ultrahang vizsgálat során az összes hasi-alhasiszerv leképezésre kerül. Ezek közé tartozik a máj és az epehólyag is. Ráadásul a hasi folyadékok is megítélhetők.  Ennek következtében lehetőség nyílik a máj, hasnyálmirigy, vese, lép jó és rosszindulatú elváltozásainak, mint például ciszták, haemangiomák, tályogok diagnosztikájára, ábrázolhatók az epekövek, illetve gyakran láthatók a gyulladásos betegségek jelei is.