Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Hasi görcs? Hányinger? Sárgaság? Epekő, mint lehetséges kórok

Az epekő, mint betegség szinte mindenki életében megjelenik, és kellemetlen panaszokat, sőt olykor olyan súlyos tüneteket okoz, hogy akár azonnali operációra is szükség lehet. Az epekövek általában 40 év felett jelentkeznek, és nőknél gyakrabban fordulnak elő, főképp a terhesség időszakában.

Mi is az epe?

Szervezetünkben az epét a máj termeli, és az epehólyagban kerül raktározásra, majd étkezés után ürül a vékonybél kezdeti szakaszába, és segít a zsírok emésztésében. Ezáltal könnyíti az emésztés folyamatát, és elősegíti a felszívódást.

Melyek az epekő tünetei?

Az epekövek gyakran semmilyen panaszt nem okoznak, ezeket a köveket nevezzük néma epeköveknek. Sokszor szűrő jellegű ultrahang vizsgálat során derül fény a néma kövekre. A kis méretű, pár milliméteres kövek gyakran problémát okoznak, ugyanis elindulnak egy epevezetékben, de méretük miatt nem tudnak továbbjutni, és jellegzetes tüneteket okoznak, mint például epegörcs, puffadás, hányinger, epés hányás, illetve epeúti elzáródás esetén akár sárgaság is kialakulhat.

Milyen képalkotó vizsgálattal diagnosztizálhatók?

Az epeköveknek összetétel alapján különböző típusai vannak, mint például koleszterinkő, bilirubinkő A leggyakoribbak a koleszterinkövek, melyek a kövek kb. 80%-át teszik ki. Bár régen az epekövek diagnosztizálására alkalmaztak röntgenfelvételeket, de ezeken a nem sugárfogó kövek nem ábrázolódtak, így korlátozott értékűek voltak. Manapság az epekő diagnosztikájában első és alapvető vizsgálatnak az ultrahang vizsgálat számít. A has-kismedence ultrahang vizsgálat során áttekintésre kerül a máj, a májban lévő epeutak, az epehólyag és májon kívül futó epevezetékek is. Az ultrahang hullámok a transzducerből kiindulva egy gélen keresztül jutnak el a testbe, és a különböző szövetekben eltérő mértékben nyelődnek el, illetve verődnek vissza a transzducerre. Az ultrahang felvételeken a kövek jellegzetes képpel rendelkeznek, így könnyen diagnosztizálhatók. A köveken kívül kimutatható az esetleges epeúti tágulat, illetve begyulladt epehólyag is.

 

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Has-kismedence ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen

kapcsolat

BEJELENTKEZÉS

+36 (1) 789-9755

+36 (20) 513-0008

E-MAIL CÍM

[email protected]

CÍMÜNK

1075 Budapest,
Madách Imre út 11.

Írjon nekünk!

12 + 9 =