Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

A fájdalmas vizelés több kiválasztó szervrendszeri betegség tünete lehet. Ide sorolható a húgyúti gyulladás, húgycsőszűkület, húgyúti fertőzés (hétköznapi nevén felfázás), elzáródásos vizelet rendellenesség vagy akár a vesekő is. De kiemelendő mind közül két betegség: a vesemedence gyulladása, mely  gyakran pyelon tágulattal jár és a prosztatamegnagyobbodás.

Mit jelentenek ezek a betegségek?

A vesemedence a veséből kivezető cső legelején lévő szakasz. Ennek tágulata a vese kéregállományának sorvadásához vezet és az ott megtalálható vesecsatornácskák is elvesztik funkcióikat. A vese a kiválasztó szervrendszerünk alapköve, benne játszódik le ugyanis maga a kiválasztás folyamata, mely elengedhetetlen szervezetünk ionháztartásának fenntartásában, a folyadék és sav-bázis háztartásban, de még a vörösvértest kialakulásában is. Ezekben a folyamatokban a vesemedence is szerepet vállal, így tehát ennek tágulata már veseelégedetlenséghez vezethet.

A prosztatamegnagyobbodás férfiakat érintő, a kor előrehaladtával egyre gyakoribb betegség. Ugyanis idővel a prosztata mérete elkezd növekedni, ez pedig elkezdi nyomni a húgycsövet és a húgyhólyagot is, ami ahhoz vezet, hogy a vizeletsugár gyengébb lesz és gyakoribb lesz a vizelési inger is. Bár ez a megnagyobbodás egy természetes jelenség mégis, ha figyelmen kívül hagyjuk és nem kezeljük, a probléma más betegségekhez vezethet. Ilyen például a húgyhólyaggyulladás, ami égő véres vizelést idézhet elő.

Jellemző tünetek

Vesemedence gyulladás esetén a tünetek széles skálán mozognak, sokáig tünetmentes maradhat és csak súlyos elváltozás esetén észlelhetők. Attól függően, hogy csak az egyik, vagy mindkét vese érintett, a tünetek lehetnek vesetáji fájdalom, hátfájdalom, vér a vizeletben és kevés vizelet, vagy súlyosabb tünetek, ha mindkét vese működése zavart. Ilyenkor előfordulhat, hogy nincs vizelet, elszíneződött barnás lesz a bőr, de kialakulhat gyengeség, hányinger, szapora szívverés, vérszegénység, fejfájás és tudatzavar is.

A prosztatamegnagyobbodás alapvető két tünete a már előbb említett gyakori vizelési inger és a vékonyabb vizeletsugár. Azonban az éjszakai felébredés, a szakaszos vizelés, vizeletcsepegés is a többször említett panaszok közé tartoznak.

Diagnózis

A pontos diagnózis felállításához ultrahang és férfiaknak urológiai vizsgálat javasolt. Egy átfogó hasi ultrahang vizsgálat elvégzése a leghasznosabb, hiszen ezzel képet kapunk a vese, a húgyhólyag és a prosztata állapotáról is.