Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Férfi meddőség

​Mit foglal magába a jelenség?

Maga a meddőség, az infertilitás, sterilitás fogalmain alapszik melyek magukba foglalhatják a közösülési képtelenséget vagy a tényleges fogamzóképtelenséget is. Első esetben az erektilis diszfunkciókról van szó másik esetben pedig a hímivarsejtek valamilyen formájú rendellenességéről.  De minek is kell egy egészséges szervezetben lezajlaniuk? Melyek azok a folyamatok, amelyek tökéletessége elengedhetetlen?

A hímivarsejtek (spermium) a herezacskóban kezdik meg útjukat, itt termelődnek, a mellékherében tárolódnak, majd az ondóvezetéken keresztül áramlik az ondóhólyag és a prosztata váladéka a húgycsőbe és onnan pedig a külvilágba. Ezen szerveknek az egészsége tehát jelentős mértékben befolyásolja a fogamzóképességet. A spermiumok termelődése 34 °C-on a legintenzívebb. A teljes folyamat pedig idegi- és hormonális szabályozás alatt van, biztos mindenki hallott már a tesztoszteron nevű férfihormonról mely egyenesen az agyalapi mirigy és az agyban található hipotalamusz irányítása alatt áll. Így mondhatjuk, hogy a hormonegyensúly fenntartása is elengedhetetlen folyamat.

Mi állhat a férfi meddőség hátterében?

Hormonális okok, avagy a hipotalamusz és az agyalapi mirigy bármilyen nemű megbetegedése, ilyenkor beszélünk hormonális alapú sterilitásról. A túl magas hőmérséklet a kerékben nem biztosítja az optimális környezetet a megfelelő működéshez. Ez megtörténhet például rejtettheréjűség esetén, amikor a herék a hasüregben találhatók meg a herezacskó helyett vagy a herezacskó ereinek tágulásánál is. A felnőttkori fültőmirigygyulladás (mumpsz) vezethet akár heregyulladáshoz is, a gyulladások és a daganatok a herékben, mellékherékben pedig szintúgy az infertilitás előzményei lehet. Néhány esetben genetikai háttér, kémiai hatások, sugárzás vagy akár pszichés gátlás is okozhat meddőséget, sőt napjainkban ez a leggyakoribb tényező.

Leggyakoribb tünetek

Ideértve mindent, amit, a beteg észlelhet saját magán, a leggyakoribb tünetek közé tartoznak a csökkent nemi vágy és izomerő, gyenge testszőrzet és szakállnövekedés valamint a fejletlen here vagy pénisz. Ha bármiféle fogamzásgátlás használata nélkül, egy év aktív szexuális élet mellett sem következik be terhesség, akkor lehet gyanakodni meddőségre. Ugyanis a teherbeesés esélye peteérés környékén kb. 20%. Ilyenkor a pár mindkét tagjának ajánlatos vizsgálatra mennie, az esetek 40%-ban a nő és 40%-ban a férfi, de a maradék 20%-ban mindkét fél rendellenességén múlik a teherbeesés.

Diagnózis

Természetesen rengeteg olyan vizsgálat van, amit ajánlott elvégezni. A hagyományos spermatogram, az ondó különböző tulajdonságait vizsgálja, illetve a spermiumok számát, mozgását és alakját is nézi. A HBA teszt, ezzel szemben az érett spermiumok arányát nézi, a halosperm teszt a hímivarsejt DNS károsodását mutatja ki, az oxisperm teszt pedig a spermiumokat károsító reaktív oxigén gyököket mutatja ki. Összeférhetetlenségi vizsgálat elvégzése is ajánlott, ekkor ugyanis a spermiumok és a méhszájból nyert nyák kölcsönhatását vizsgálják. Sok esetben viszont ezek a tesztek sem vezethetnek biztos diagnózishoz. Ekkor megoldás lehet az ultrahang, akár hasi ultrahang, prostata ultrahang vagy esetleg hereultrahang vizsgálat is segíthet a diagnózis felállításához. A hasi ultrahang a hasüregi, a kismedencei szervek, vizsgálatára alkalmas, mint például a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, húgyhólyag, nőknél a méh, a petefészkek, férfiaknál kiemelendő a here, és a prosztata egyaránt. Segítségével a hasüregben futó nagyobb erekről, a nyirokcsomókról is vélemény alkotható. Tehát képet kaphatunk a férfi szaporodási szervrendszer teljes állapotáról.