Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

A fültőmirigy

A fültőmirigy, azaz parotis a szájüregünkben megtalálható három pár nyálmirigy közül a legnagyobb és a nevéből is adódóan, a fültövünknél helyezkedik el. A szájüregünkön belül a bőrfelülethez közel eső része igen apró méret, viszont az állkapocs mögötti árokban foglal helyet a mirigy jelentős része, ahonnan származik egyik emésztőnedvünk, a nyál. Ez egy folyékony savós hígan folyó és nyákos egyveleg, nagyrésze víz benne sókkal, enzimekkel és különböző baktériumölő képletekkel. A nyál alapvető szerepe a szájnyálkahártya kiszáradásától és kórokozóktól való védelme és a kezdetleges emésztés, ugyanis már szánkban megindul a keményítő lebontása. Mivel a fültőmirigy közvetlenül kapcsolatban áll a szájüreggel és emésztőrendszerrel ezért megbetegedése erősen befolyásolhatja ezen területek megfelelő működését és megszokott állapotát.

Fültőmirigy gyulladás oka lehet…

 • …bakteriális, vagy vírusos fertőzés miatt kialakuló gyulladás.
  A nem megfelelő szájhigéné, vagy legyengült egész szervezetre ható betegség eredményeképp nagyobb az esélye, hogy a szájnyálkahártyának a mirigyállományába letelepedjenek a baktériumok. Ez megtörténhet közvetlenül a szájüreg felől, vagy akár a véráram útján is. A fertőzés pedig gennyes gyulladást és a fültőmirigy duzzanatát okozza.  Konkrét baktériumos fertőzés mely járhat fültőmirigy gyulladással a tuberkulózis, szifilisz, macskakarmolási betegség és a nyúlpestis ezekre fokozott figyelmet kell szánni hiszen daganat, granulóma képződhet a mirigyállományban.
  A vírusos fertőzések közül fültőmirigy gyulladással járhat a mumpszvírus, HIV, influenza, parainfluenza és a Coxsackie- vagy a lymphocytás choriomeningitis vírus.
 • …nyálkő.
  Ugyanúgy, mint a vesekő és epekő esetében, a nyálban lévő sók is alkothatnak köveket, melyek, ha elérik a megfelelő méretet elzárhatják a nyálmirigy vezetékét ezzel elállva a nyál folyásának útját. Az akkumulálódott nyál miatt a mirigy megduzzad, és ha nem válik szabaddá a nyál útja huzamosabb idő után sem, akkor begyullad és fájdalmassá is válhat.
 • …ciszta, vagy daganat.
  Ezen a területen leginkább jóindulatú tumoros elváltozás, mint például a pleomorph adenoma és Warthin tumor, a gyakori. Előfordulhatnak rossz indulatúak, de az inkább a kisebb nyálmirigyekre jellemzőek.
 • … kétoldali lassan kifejlődő duzzanat.
  Ez megtörténhet kémiai kórokozók hatására, illetve gyakori Sjögren szindróma esetében, melyet szemszárazság és szájszárazság kísér.
 • …kísérő tünetként egyéb betegségeknél.
  Felléphet kísérőtünetként diabetes, A-és B-vitamin-hiány, energiahiányos alultápláltság, pajzsmirigy hiperfunkció és Sjögren-szindróma esetében.

Fültőmirigy-gyulladás tünetei

Az elsődleges és legfelismerhetőbb tünet a fültőmirigyszemmel látható duzzanata, megnagyobbodása. Gyulladás esetén nyomásra, de akár már alapállapotban is fájdalom érzékelhető a begyulladt területen. Gyakori az étvágytalanság, láz, gennyes váladék ürülése és a görcsös fájdalom evés után. Nyálkő esetében szájszárazság is tapasztalható. A tumorok, daganatok észrevétele nem tünetek alapján történik, hanem a vizsgálat közben mellékesen ismerik fel.

Diagnózisa

Nyaki ultrahangvizsgálat elvégzése javasolt, hiszen a felvételeken a mirigyek, nyirokcsomók egyaránt jól láthatóak és az állapotuk részletesen felmérhető. Ennek köszönhetően könnyen el lehet különíteni a rosszindulatú folyamatokat. A nyaki UH által felismerhető a nyálmirigy gyulladása, a ranula és a Sjögren szindróma is, ugyanis mindegyik típusú elváltozásról rendhagyó kép ábrázolódik és a nyálkövek is kirajzolódnak. Elmaradhatatlan a kontrasztanyagos CT vagy MR képalkotó eljárás, amennyiben tumort állapítanak meg.