Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Mi is az a heptomegalia?

A máj megnagyobbodása, azaz másnéven a heptomegalia, azt jelenti, hogy a máj az alapvető méretét, ami amúgy is viszonylag nagy 1,3-1,5 kilogramm, meghaladja. A máj a test egyik legfontosabb és legnagyobb szerve, mely rengeteg létfontosságú feladatot lát el. Itt termelődik a koleszterin és számos vérfehérje, innen származik az epe, hogy megemészthessük a zsírokat, méregtelenít, szerepe van a véralvadásban és keményítőt is tárol vész esetére. A máj a testben, a jobb bordaív alatt fekszik. Amikor megbetegszik a szerv az általában a kezdetleges szakaszokon a máj megnagyobbodásával és végső stádiumokban pedig májzsugorodással jár.

A heptomegalia okai

Számos oka lehet a máj megnagyobbodásának, mint például a vírusos hepatitis, mely a máj gyulladásához és megnagyobbodásához vezethet. Emellett még gyakori az alkoholos májmegbetegedés, ami túlzott alkoholfogyasztás miatt alakul ki és májgyulladáshoz, zsíros májbetegséghez, cirrózishoz, de ugyanúgy a máj megnagyobbodásával is jellemezhető. A zsíros májbetegség úgy idézi elő a máj méretbeli növekedését, hogy a májban felhalmozódik a zsír, alkoholfogyasztás, cukorbetegség, elhízás, vagy anyagcsereproblémák miatt. Egy másik ok lehet még az autoimmun májmegbetegedés, melynek során az immunrendszer megtámadja a szervezet saját májsejtjeit, ezzel gyulladást és heptomegaliat előidézve. Egyéb más jelenségek is vezethetnek májmegnagyobbodáshoz azonban ezek viszonylag ritkán fordulnak elő. Ilyenek például a parazitafertőzések, bizonyos gyógyszerek és vegyszerek, hematológiai vagy a genetikai rendellenességek. Amint azt észrevehetjük, a máj megbetegedései gyakran előidézik egymást és szoros összefüggésben vannak.

A heptomegalia tünetei

Maga a máj megnagyobbodása nem feltétlen okoz tünetet, esetlegesen néhány esetben jelentkezhet hasi puffadás, hasfájás, azonban a feltűnőbb tünetek, mint például a sárgaság, fáradékonyság, emésztési zavarok hányinger a többi májbetegség legfőbb tünetei, melyekkel egyidőben a heptomegalia is előfordulhat a májműködés általános romlása miatt. Ezek a tünetek időskorban rizikósabban, ugyanis elég gyakran fennállhatnak a hétköznapokban, éppen ezért nem feltétlen gondolná a beteg, hogy májproblémái lennének. Ha a máj zavara már nagyon sokáig elhúzódik, a tünetek súlyossága is fokozódik. Megjelenhet erősebb hasi fájdalom és felszaporodhat a hasvíz is, de nem lehetetlen az agyi működés zavara, vérzékenység, vagy vérhányás sem.

A heptomegalia diagnózisa

A heptomegalia diagnosztizálásához fontos az ultrahang vizsgálat elvégzése. Ugyanis egy hasi ultrahang vizsgálat során az összes hasi-alhasiszerv leképezésre kerül. Ezek közé tartozik a máj és az epehólyag is.  Ennek következtében lehetőség nyílik a máj, hasnyálmirigy, vese, lép jó és rosszindulatú elváltozásainak, mint például ciszták, haemangiomák, tályogok diagnosztikájára, ábrázolhatók az epekövek, illetve gyakran láthatók a gyulladásos betegségek jelei is. A máj megnagyobbodásának észrevétele mellett, talán még fontosabb is lehet az ok megtalálása, főleg, ha a már felsorolt alapbetegségek közül (alkoholizmus, diabétesz) egyik sincsen különösebben jelen. A máj állapotának ellenőrzése során először

kitapintják a méretét és a formáját, majd a legtöbb esetben laboratóriumi vérvételre küldik a beteget. Bizonyos esetekben szükség lehet a biopsziára, vagy a máj ultrahangos vizsgálatára. Ilyenkor a hasi és a kismedencei szervek is górcső alá kerülnek, hogy teljesebb képet kapjon a szakorvos a pontos diagnosztika felállítása érdekében.