Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

A lép, bár sokak által elfelejtett szerv, mégis elengedhetetlen feladattal rendelkezik testünk egészségének fenntartásában. Ugyanis ez a szervünk nemcsak a vérképzésben, hanem az immunrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet vállal. Eltávolítja az elöregedett, károsodott vörösvértesteket, vörösvérsejteket és vérlemezkéket is tárol és limfocitákat állít elő, melyek folyamatosan küzdenek szervezetünkben a fertőzések ellen. Tehát ezen szervünk megfelelő raktározó és immunológiai működése létfontosságú.

Mi az a lépmegnagyobbodás és mi okozhatja?

Alapvetően a lép nem haladja meg a 12 cm hosszt és 4,5 cm szélességet, így az ennél nagyobb lépet tekintjük megnagyobbodottnak. Ez sohasem normális jelenség, hátterében állhat daganatos betegség, gyulladás, fizikai sérülés vagy fertőzés is. Mivel a lép a bal bordaív alatt helyezkedik el, ezért megnagyobbodásakor több szervnek is nekinyomódhat. Irritálhatja a rekeszizmot és a gyomrot is. Érdekes tünete a gyakori csuklás, mely rekeszizomfájdalommal is jár. Leggyakrabban nem maga a lép szenved valamilyen betegségben, hanem más szervek megbetegedéseinek kísérőjelensége a lépmegnagyobbodás. Ha a vérképzésben zavarok állnak fenn, például a vörösvértesteknek nem megfelelő az alakja, a lép működése zavart szenved, nem tudja kellőképpen megszűrni a vért. A lép be-és kivezető ereinek zavara is befolyásolja a működést, ekkor általában májbetegségekkel, vagy szívbetegségekkel van összefüggésben. A limfóma (lymphoma) tünetei közé tartozik számos szerv megnagyobbodása, mint például a nyirokcsomók, a máj és a lép. Ez a betegség a nyirokrendszer daganatos megbetegedésével és a limfociták daganatos burjánzásával jár. Lépmegnagyobbodást okozhatnak még fertőzések, mint a vérmérgezés, mononukleózis, szifilisz stb. és az anyagcserét befolyásoló betegségek (Fabry-kór, Gaucher-kór).

Legjellemzőbb tünetek

A már előbb említett rekeszizomfájdalom és csuklás mellett gyakori tünet a hasi fájdalom, puffadás és emésztési zavarok. A tünetek intenzitása a lép megnagyobbodásának mértékével egyenesen arányosan nő. Legkritikusabb esetben a beteg már nyugalomban fekve is jelentős fájdalmakat él át. Mivel a rekeszizmon kívül a gyomrot is irritálhatja a megnagyobbodott lép, így a fogyás is a tünetek közé esik, mivel a gyomor befogadóképessége csökken és az emésztési zavarok is elveszik az beteg étvágyát. A megnagyobbodott lép akár kézzel is kitapintható, a bal bordaív alá kell helyezni a kezet és kilégzésnél megfigyelni van-e érzékelhető különbség az alapállapothoz képest.

Diagnózisa

A szakorvos először mindenképpen egy fizikális vizsgálatot végez, ahol tapintással megnézi érezhető-e a tompulata a lépnek. Ha fennáll a lépmegnagyobbodás gyanúja, akkor hasi ultrahang vizsgálata van soron. Az ultrahang által készített képről általában tisztán leolvasható a lép állapota. Ha esetleg nem mondható biztosra, szükség lehet CT-, MR-, PET-CT-vizsgálatra.