Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Pajzsmirigy, mint szerv

A pajzsmirigy egy, a gége előtt elhelyezkedő belső elválasztású mirigy. Feladata elsősorban a hormontermelés, az anyagcsere (a tiroxin termelés) és a kalciumháztartás (kalcitonin termelés) szabályozása. Ha zavart szenved a szerv valamilyen oknál fogva, funkcionális problémák léphetnek fel, mint például hormon túl- vagy alultermelés, megnagyobbodás és esetleges tumor keletkezése. Az anyagcserezavar általában fogyással vagy testsúlynövekedéssel jár, míg a kalcitonin termelés zavara kalciumszint problémákhoz vezethet a vérben és a csontokban. De most egy pillanatra fókuszáljunk a pajzsmirigy daganatos elváltozásaira.

Mit foglal magába a betegség?

A pajzsmirigyből kiinduló sejtburjánzás, melyek lehetnek jóindulatúak vagy rosszindulatúak, közöttük a kezelés könnyedsége és sikeressége a legnagyobb különbség, legtöbbjük azonban kimondottan jól kezelhető. A szervben gyakorta megjelenhetnek göbök, azonban ezek alapvetően ártalmatlanok, csak a hormontermelést borítják fel bizonyos mértékben. Ennek ellenére ezeknek a göböknek egy részéről kiderülhet, hogy rosszindulatú. A pajzsmirigy esetében, súlyosságtól függően, megkülönböztethetünk 4 fajta daganatot. Súlyossági sorrendben növekedve ezek a papilláris, folliculáris, medulláris és a legsúlyosabb anaplasztikus daganat. Azonban a kettő felső szint ritkán fordul elő, alapvetően az idős kor betegsége, az alsó kettő szint pedig még jóindulatúnak mondható kezelhetőség szempontjából. Általános előfordulása az összes típusú daganatos megbetegedések között csupán 1 %.

Általános tünetei

Rossz tulajdonságuk a pajzsmirigy daganatoknak, hogy lassan növekednek és tünetmentesek maradnak és ritkán okoznak különösebben zavaró panaszokat. Legkönnyebben felismerhető jele, ha kitapintható göb is jelentkezik, viszont ezek a göbök nem mindig indikálják a tumor feltétlen jelenlétét. Gyanút kelthet azonban, ha kimondottan hirtelen keletkezik a göb, gyorsan növekszik, viszonylag nagyobb méretű, rekedtséget, nyelési nehézséget és a környező nyirokcsomók megnagyobbodását idézi elő. Ezen tüneteken kívül, előfordulhat a Horner-szindróma, mint tünet, ami pupilla szűküléssel és a szemgolyó besüllyedésével jár.

Diagnózisa

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat lényegében kiterjed az összes mirigyre, mely a nyaki régióban található. Az egyik legfontosabb a pajzsmirigy vizsgálata, mely alkalmas a gyulladások, göbök és tumorok diagnosztájára is. Tehát a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata elengedhetetlen, azonban egy szövettani vizsgálat és egy MRI vizsgálat elvégzése is hasznos információkat nyújthat a pajzsmirigy tumor állapotáról és fajtájáról.