Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

A máj azon kívül, hogy egyik legnagyobb szervünk, anyagcsereközpontként is működik. Itt termelődik a koleszterin és számos vérfehérje, innen származik az epe, hogy megemészthessük a zsírokat, méregtelenít, szerepe van a véralvadásban és keményítőt is tárol vész esetére. Éppen azért, hogy ezeket a fontos feladatokat folyamatosan és jól el tudja látni, a máj károsodásakor kimondottan gyorsan regenerálódik és jól bírja a nehéz körülményeket. Viszont, ebből adódóan, ha a károsodás eléri azt a bizonyos szintet, a máj nem tudja ellátni életfontosságú feladataid. Ilyen jelenség például a zsírmáj is.

Mi is az a zsírmáj

A zsírmáj nem mást jelent, mint a zsír akkumulációját, lipidburkos zsírcseppek formájában a májsejteken belül. Ez azt a képet idézi elő, mintha a májsejt lyukas lenne. Ez korunk egyik leggyakoribb nem fertőző májbetegsége, tekintettel arra, hogy az alkoholisták és túltáplált emberek száma kimagasló. Ez a betegség azonban nagyon lassan alakul ki, éveket, gyakran évtizedeket vesz igénybe (kivéve az akut eseteket). A legnagyobb kockázata azonban, hogy a zsíros elfajulás miatt a májsejt könnyebben elpusztul és könnyebben alakulhat ki kötőszöveti felhalmozódás is melynek eredménye akár májzsugor is lehet.

Leggyakoribb okok a zsírmáj kialakulásának

A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás köztudottan káros hatással van a máj működésére. Elpusztítja a májsejteket és zsírcseppek képződését indítja el a májban (ezt nevezzük ugye zsírmájnak). Így a zsírmáj elsősorban túlzott alkoholfogyasztástól alakulhat ki. Ilyenkor a jelenséget alkoholos zsírmájnak nevezzük
Amikor nem alkoholos zsírmájról beszélünk, általában különböző anyagcsere betegségek, cukorbetegség, túlsúly, egészségtelen, rest életmód áll a háttérben. Okozhatja még a zsírmájat egy pár szteroid és hormonális fogamzásgátló is. Esetekben előfordul a nagyon ritka akut terhességi zsírmáj, ez azonban csak 10-15 000 terhes nőből egyet érint. Ez a terhesség harmadik szakaszában fordul elő és veszélyt jelent az anyára és a magzatra is, így általában a terhesség megszakítására, vagy akár császármetszésre is szükség lehet.

Zsírmáj tünetei

Összességében, a zsírmáj nem rendelkezik jellegzetes tünetekkel, éppen ezért nehéz észrevenni mielőtt még súlyos károsodást okozhatna. A súlyos májkárosodás ugyanis sárgaságot okoz, ez a legjellegzetesebb tünete a máj megbetegedéseinek, azonban ez akkor jelentkezik amikor már komoly problémák adódnak. Ezen kívül a beteg még érzékelhet májtájéki fájdalmat, nyomást akár puffadást is. Ami még korábbi stádiumban ki szokta mutatni a máj valamilyen eredetű betegségét az a vérkép, abban is a májenzimek megemelkedése indikálhatja a zsírmáj jelenlétét.

Zsírmáj diagnózisa

A zsírmáj diagnosztizálásához, fontos az ultrahang vizsgálat elvégzése. Ugyanis egy hasi ultrahang vizsgálat során az összes hasi-alhasiszerv leképezésre kerül. Ezek közé tartozik a máj és az epehólyag is. Ennek következtében lehetőség nyílik a máj, hasnyálmirigy, vese, lép jó és rosszindulatú elváltozásainak, mint például ciszták, haemangiomák, tályogok diagnosztikájára, ábrázolhatók az epekövek, illetve gyakran láthatók a gyulladásos betegségek jelei is. A zsírmáj jelenlétének észrevétele mellett, talán még fontosabb is lehet az ok megtalálása, főleg, ha a már felsorolt alapbetegségek közül (alkoholizmus, diabétesz) egyik sincsen különösebben jelen.