Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Emlő ultrahangvizsgálat:
Mikor és miért lehet hasznos?

Az emlő ultrahang vizsgálat kiemelkedő szerepet játszik az emlőrák szűrésében is, emiatt a nők számára ez nem ismeretlen fogalom. Hazánkban az emlőrák kockázata a nők körében 8-10 % körül van. Az emlő ultrahang vizsgálat nemcsak az emlőrák kori felismerésében, hanem a benignus elváltozások felismerésében is nagy segítséget nyújt.

Milyen elváltozásai lehetnek az emlőknek?

A női emlők szerkezete az élet folyamán fokozatosan átalakul, a mirigyes szerkezet helyét egyre inkább zsírszövet veszi át. Ez a folyamat teljesen megszokott és normális, azonban kialakulhatnak különböző betegségek az idő folyamán.A női emlők egyik gyakori azonban jóindulatú elváltozásai az emlőciszták, melyek sokszor nagy számban fordulnak elő az emlőkben. Az emlőkben megjelenhetnek gyulladásos kórképek, melyek a duzzadt, piros, fájdalmas emlők mellett akár váladékozással is járhatnak. Továbbá gyakoriak az emlőkben a jóindulatú, körülírt eltérések, mint például a fibroadenomák, melyek a fiatalabb életkorra jellemzők.A legfontosabb kóros elváltozások közé tartozik az emlőrák, melyek szövettanilag különböző eredetűek lehetnek, nyirokcsomókba adhatnak áttétet, és korai felismerésük jelentősen meghatározza a terápia sikerességét.

Mire is jó az ultrahang?

Az emlők vizsgálatára a 30 év alatti pácienseknél az elsődlegesen választott vizsgálat az ultrahang, míg az idősebb életkorban,40 év felett az emlőszűrés kiegészítő vizsgálata a mammographia mellett. Az ultrahang fizikájából adódóan képes az emlő mirigyes, illetve elzsírosodott szerkezetét, a cisztákat, fibroadenomákat jól ábrázolni, illetve segítségével felismerhetők a rosszindulatú elváltozások, vagy az arra utaló jelek. Az emlő ultrahang vizsgálat során nemcsak az emlőket, hanem a környező, például hónalji nyirokutakat is megvizsgálják, így esetleges nyirokcsomó áttétekre is fény derülhet. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy az idősebb páciensek szűrésénél az ultrahang nem helyettesíti a mammographiás vizsgálatot.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Emlő ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

kapcsolat

BEJELENTKEZÉS

+36 (1) 789-9755

+36 (20) 513-0008

E-MAIL CÍM

[email protected]

CÍMÜNK

1075 Budapest,
Madách Imre út 11.

Írjon nekünk!

7 + 10 =