Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

A pajzsmirigy ultrahangvizsgálat előnyei, avagy milyen pajzsmirigybetegséget árul el egy ultrahangkép

A pajzsmirigy betegségek a magyar lakosság nagy részét érinti, és gyakran a nem megfelelő jódfogyasztás áll a hátterében. A pajzsmirigynek számos megbetegedése lehet, mely szorosan összefügg a hormonrendszerrel, és ezáltal az egész szervezet működésére kihat.

Mi is a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy a nyak közepén, a pajzsporc magasságában elhelyezkedő mirigy, mely két lebenyből és egy középvonali, úgynevezett isthmusból áll. A pajzsmirigy a T3 és T4 nevű pajzsmirigyhormonokat termeli, melyek szükségesek az egészséges anyagcsere, a megfelelő testi növekedés, az izom és idegrendszeri működés és a normális kalciumszint biztosításához.

Milyen pajzsmirigybetegségek fordulnak elő?

A pajzsmirigy hormontermelése két irányba térhet el, az alulműködéskor a legfőbb tünetek a lassú anyagcsere, fáradékonyság, hidegre való érzékenység, apátia. Ezzel szemben a túlműködéskor fokozott anyagcsere, állandó melegérzet, kidülledő szemek, szapora szívműködés jelentkezik. A hormoneltérések mögött gyakran autoimmun betegségek állnak, és göbös vagy inhomogén pajzsmirigy szerkezet alakul ki. A pajzsmirigy olykor nagymértékben megnagyobbodik, azaz strúma alakul ki, illetve rosszindulatú tumorok is kialakulhatnak a pajzsmirigyben, melyek korai felismerése nagyban meghatározza a kezelés sikerességét.

 

Vizsgálható-e ultrahanggal a pajzsmirigy?

Jelenleg a pajzsmirigy betegségek elsődleges vizsgálómódszere az ultrahang, mely alkalmas a pajzsmirigy méretbeli és szerkezeti eltéréseinek, erezettségének vizsgálatára. Ezáltal könnyen kimutathatók a göbös eltérések, a körülírt elváltozások, mint például a tumorok vagy ciszták. A méret és vaszkularizáció segít következteti az esetleges gyulladásra. Továbbá az ultrahang előnye, hogy lehetővé teszi a könnyed biopsziavételt a gyors szövettan meghatározása érdekében.

 

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Nyaki lágyrész ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen

kapcsolat

BEJELENTKEZÉS

+36 (1) 789-9755

+36 (20) 513-0008

E-MAIL CÍM

[email protected]

CÍMÜNK

1075 Budapest,
Madách Imre út 11.

Írjon nekünk!

7 + 7 =