Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

HASNYÁLMIRIGY ULTRAHANG

Fedezd fel tested legmélyebb titkait! Válaszd az hasi ultrahangot, és indulj el az egészség új dimenziójába!

Miért lehet fontos a hasnyálmirigy ultrahang elvégzése?

A hasnyálmirigy ultrahangvizsgálata hasznos diagnosztikai eszköz a hasnyálmirigy és környező struktúrák vizsgálatára. Ideális esetben az ultrahang segítségével az orvosok képet kapnak a hasnyálmirigyfej és hasnyálmirigytest állapotáról, azonban a farok rész ultrahanggal nem vizsgálható, illetve a páciens alkata jelentősen befolyásolja a vizsgálat megbízhatóságát. Néhány fontos ok, amiért a hasnyálmirigy ultrahangra szükség lehet:

  • Hasnyálmirigy-gyulladás: A hasnyálmirigy ultrahangja segít felismerni a hasnyálmirigy krónikus gyulladását, azonban akut gyulladásnak sokszor nincs semmilyen jele az ultrahangon. Az ultrahangvizsgálat során az orvosok észlelhetik a hasnyálmirigy megnagyobbodását, a környező szövetek duzzadását és az esetleges szövődményeket, például cisztákat vagy elhalt szöveteket.
  • Hasnyálmirigy-daganatok: Az ultrahang segítségével az orvosok képesek vizsgálni a hasnyálmirigyben található daganatokat, azonban fontos megjegyezni ennek korlátait, mint például a 2 cm-nél kisebb tumorok nem vizsgálhatók ultrahanggal biztonsággal. Ilyen esetben CT vagy MR vizsgálat indokolt. Az ultrahangos kép lehetővé teszi a nagyobb daganatok méretének, elhelyezkedésének és szerkezetének meghatározását. Ez segíthet az
    orvosoknak megállapítani, hogy a daganat jóindulatú vagy rosszindulatú-e, és segíthet a kezelési lehetőségek meghatározásában.
  • Hasnyálmirigy-ciszták: A ciszták, vagyis folyadékkal töltött üregek, gyakran előfordulnak a hasnyálmirigyben. Az ultrahang segítségével az orvosok meghatározhatják a ciszta méretét, elhelyezkedését és szerkezetét, és így döntést hozhatnak a további kezelésről.

Hogyan történik a vizsgálat?

A hasnyálmirigy ultrahangos vizsgálata más hasi szervek vizsgálatával egy időben történik a has-kismedence ultrahang vizsgálat részeként. A hasi ultrahang vizsgálat előtt legalább 4 órás éhezés és sok folyadék fogyasztása szükséges annak érdekében, hogy az epehólyag és a húgyhólyag telt legyen. Az hasnyálmirigy ultrahangja nem invazív és fájdalommentes vizsgálati módszer, amely segíthet a hasnyálmirigy betegségeinek diagnosztizálásában és kezelésében. Azonban fontos megjegyezni, hogy a végső diagnózist és kezelési tervet általában több vizsgálat, mint például CT és MR eredménye alapján állapítják meg. Ezért fontos az orvossal való konzultáció és a szükséges további vizsgálatok elvégzése a pontos diagnózis felállításához.

Rólunk mondták

Azért választottam Dobai doktornőt, mert nagyon jó véleményeket olvastam róla. Betegekhez való hozzáállás, tájékoztatás és alaposság szempontjából is megerősítést nyertek a korábban olvasottak.

Tünde

Talán szerencsésen választottam orvost, az az orvos/beteg kapcsolat amit a beteg általánosságban egy vizsgálat során elvár: figyelem,türelem, empátia megvolt, és nagyon köszönöm

Virág

Nagyon alapos vizsgálat, korrekt tájékoztatás, nyugodt, kedves, figyelmes hozzáállás.

Anonym