Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

NYAKI NYIROKCSOMÓK ULTRAHANG VIZSGÁLATA

Gondoskodj nyakad egészségéről! Fedezd fel a rejtett valóságot a nyaki lágyrész
ultrahanggal!

Miért lehet fontos a nyaki nyirokcsomók ultrahang elvégzése?

A nyaki nyirokcsomók ultrahangvizsgálata rendkívül fontos diagnosztikai eszköz, amely segíthet az orvosnak az esetleges nyirokcsomó-elváltozások azonosításában és értékelésében. A nyirokcsomók az immunrendszer részét képezik, és fontos szerepet játszanak a fertőzések és a daganatok elleni védekezésben. Az ultrahangvizsgálat során az alábbi információkat lehet megszerezni:

  • Méret és alak: Az ultrahang segítségével pontosan meghatározhatók a nyaki nyirokcsomók méretei és alakja. Az elváltozások, például a megnagyobbodás vagy a duzzanat, észlelése arra utalhat, hogy a nyirokcsomókban valamilyen folyamat zajlik.
  • Struktúra: Az ultrahang lehetővé teszi a nyirokcsomók szerkezetének részletes vizsgálatát. Ez segíthet az orvosnak azonosítani a kóros változásokat, például a cisztákat, a gyulladást vagy a daganatokat.
  • Véráramlás: Az ultrahang Doppler vizsgálata lehetővé teszi a nyirokcsomókban található érrendszeri struktúrák és a véráramlás vizsgálatát.

A nyaki nyirokcsomók ultrahangvizsgálata különösen fontos lehet a következő esetekben:

  • Nyaki duzzanat vagy duzzadt nyirokcsomók esetén, amelyek hátterében fertőzés, gyulladás vagy daganatos elváltozás állhat.
  • Daganatos megbetegedések gyanúja esetén, ahol a nyirokcsomókban metasztázisok alakulhatnak ki.
  • Autoimmun betegségek, például a reumás ízületi gyulladás vagy a lupus, amelyek
    befolyásolhatják a nyirokcsomókat.

Hogyan történik a vizsgálat?

A nyaki nyirokcsomók ultrahangos vizsgálata más nyaki részek vizsgálatával egy időben történik a nyaki lágyrész ultrahang vagy a Carotis-Doppler vizsgálat részeként. Az ultrahangvizsgálat fájdalommentes és nem invazív, és általában nem jár mellékhatásokkal.

Rólunk mondták

Azért választottam Dobai doktornőt, mert nagyon jó véleményeket olvastam róla. Betegekhez való hozzáállás, tájékoztatás és alaposság szempontjából is megerősítést nyertek a korábban olvasottak.

Tünde

Talán szerencsésen választottam orvost, az az orvos/beteg kapcsolat amit a beteg általánosságban egy vizsgálat során elvár: figyelem,türelem, empátia megvolt, és nagyon köszönöm

Virág

Nagyon alapos vizsgálat, korrekt tájékoztatás, nyugodt, kedves, figyelmes hozzáállás.

Anonym