Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

NYÁLMIRIGY ULTRAHANG

Gondoskodj nyakad egészségéről! Fedezd fel a rejtett valóságot a nyaki lágyrész ultrahanggal!

Miért lehet fontos a nyálmirigy ultrahang elvégzése?

A nyálmirigy ultrahangvizsgálat során az ultrahang hullámok segítségével részletes képet lehet kapni a nyálmirigyek méretéről, szerkezetéről és esetleges elváltozásairól. Az alábbiakban felsorolok néhány információt, amit a nyálmirigy ultrahangvizsgálat nyújthat:

  • Méret és alak: Az ultrahang segítségével pontosan meg lehet határozni a nyálmirigyek méretét és alakját. Ez segít a normális méretek és arányok felmérésében, valamint a nyálmirigyek megnagyobbodásának vagy atrophiájának az észlelésében.
  • Szerkezet: Az ultrahangvizsgálat lehetővé teszi a nyálmirigyek szerkezetének részletes vizsgálatát. Ez segíti a kóros állapotok, például a gyulladás, a kövek, ciszták, daganatok vagy az elzáródások azonosítását.
  • Nyálmirigy kövek: Az ultrahang segítségével láthatóvá válnak a nyálmirigyekben kialakult kövek (nyálmirigykövek). Ezek a kövek a nyálmirigyek kivezetőcsövében képződnek, és elzáródást, gyulladást vagy fájdalmat okozhatnak. Az ultrahangvizsgálat segítségével meg lehet határozni a kövek pontos helyét és méretét.
  • Elváltozások vagy daganatok: Az ultrahang segítségével meg lehet állapítani a nyálmirigyekben esetlegesen jelenlévő ciszták, daganatok vagy más elváltozások jelenlétét. Az ultrahangkép részletes információkat nyújthat az elváltozások méretéről, alakjáról, szerkezetéről és esetleges rosszindulatúságáról.
  • Véráramlás: Az ultrahang Doppler vizsgálattal a nyálmirigyekben található érrendszeri struktúrák és a véráramlás vizsgálható. Ez segíthet a gyulladásos folyamatok vagy daganatok megkülönböztetésében, valamint az esetleges elzáródások vagy érelmeszesedés jelenlétének felismerésében.

Fontos megjegyezni, hogy az ultrahangvizsgálat eredményei alapján az orvos további diagnosztikai vagy kezelési lépéseket tervezhet, mint például a biopszia vagy további képalkotó vizsgálatok.

Hogyan történik a vizsgálat?

A nyálmirigyek ultrahangos vizsgálata más nyaki részek vizsgálatával egy időben történik a nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat részeként. Az ultrahangvizsgálat fájdalommentes és nem invazív, és általában nem jár mellékhatásokkal.

Rólunk mondták

Azért választottam Dobai doktornőt, mert nagyon jó véleményeket olvastam róla. Betegekhez való hozzáállás, tájékoztatás és alaposság szempontjából is megerősítést nyertek a korábban olvasottak.

Tünde

Talán szerencsésen választottam orvost, az az orvos/beteg kapcsolat amit a beteg általánosságban egy vizsgálat során elvár: figyelem,türelem, empátia megvolt, és nagyon köszönöm

Virág

Nagyon alapos vizsgálat, korrekt tájékoztatás, nyugodt, kedves, figyelmes hozzáállás.

Anonym