Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

PAJZSMIRIGY ULTRAHANG

Gondoskodj nyakad egészségéről! Fedezd fel a rejtett valóságot a nyaki lágyrész ultrahanggal

Miért lehet fontos a pajzsmirigy ultrahang elvégzése?

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat rendkívül fontos eszköz a pajzsmirigybetegségek diagnosztizálásában és kezelésében. A pajzsmirigy egy olyan endokrin szerv, amely a nyak elülső részén helyezkedik el, és fontos szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában. Az ultrahang segítségével részletes képet lehet kapni a pajzsmirigy állapotáról, és lehetőséget nyújt a következő információk megszerzésére:

  • Méret és szerkezet: Az ultrahang segítségével pontosan meghatározható a pajzsmirigy mérete és alakja. Ez fontos információ a pajzsmirigy megnagyobbodásának (strúma) vagy a göbök jelenlétének az észleléséhez. Az ultrahang lehetővé teszi a pajzsmirigy szerkezetének részletes vizsgálatát, így az esetleges elváltozások (pl. ciszták, göbök, daganatok) azonosítására is alkalmas.
  • Pajzsmirigy göbök: Az ultrahang vizsgálat lehetővé teszi a pajzsmirigy göbök (csomók) azonosítását és jellemzését. A göbök lehetnek jóindulatúak vagy rosszindulatúak, és az ultrahang segítségével meg lehet határozni a göbök méretét, alakját, szerkezetét és egyéb jellemzőit. Ez segíti az orvost abban, hogy meghatározza a további diagnosztikai és terápiás lépéseket.
  • Pajzsmirigygyulladás: Az ultrahang képes kimutatni a pajzsmirigy gyulladásos állapotait, mint például a Hashimoto-thyreoiditis vagy a pajzsmirigy akut gyulladása (thyreoiditis). Az ultrahang segítségével láthatóvá válnak a gyulladás jelei, például a pajzsmirigy duzzanata vagy a pajzsmirigyben kialakult ciszták.
  • Irányítás a biopsziához: Az ultrahang irányítása alatt végezhető pajzsmirigybiopszia (finomtűszúrás), amely segít megkülönböztetni a jóindulatú és rosszindulatú pajzsmirigyelváltozásokat. Az ultrahang segítségével a legpontosabban meghatározható a hely, ahol a biopsziát végezni kell, és minimalizálható a környező szövetek sérülése.

Hogyan történik a vizsgálat?

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata más nyaki részek vizsgálatával egy időben történik a nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat részeként. Az ultrahangvizsgálat fájdalommentes és nem invazív, és általában nem jár mellékhatásokkal.

Rólunk mondták

Azért választottam Dobai doktornőt, mert nagyon jó véleményeket olvastam róla. Betegekhez való hozzáállás, tájékoztatás és alaposság szempontjából is megerősítést nyertek a korábban olvasottak.

Tünde

Talán szerencsésen választottam orvost, az az orvos/beteg kapcsolat amit a beteg általánosságban egy vizsgálat során elvár: figyelem,türelem, empátia megvolt, és nagyon köszönöm

Virág

Nagyon alapos vizsgálat, korrekt tájékoztatás, nyugodt, kedves, figyelmes hozzáállás.

Anonym