Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

A Basedow-kór tünetei és kezelése.

A pajzsmirigy túlműködés egyik leggyakoribb formája a Basedow-kór, ami egy autoimmun betegség. Bizonyos hormonok, amelyek a pajzsmirigyben termelődnek, egészen pontosan a tiroxin és a trijód-tironin, hatással vannak a szívre, idegrendszerre és az izomzatra, de még a szervezet fehérje-, cukor-, illetve ionforgalmát és az alapanyagcseréjét is befolyásolják. Ahhoz, hogy a pajzsmirigyhormonok termelődjenek, kellő mennyiségű jódot kell bevinni a szervezetbe.

Bármilyen életkorban kialakulhat a megbetegedés, de elsősorban a 20 és 50 közötti egyének tartoznak a legnagyobb rizikófaktorba, közülük is nagyrészt a nőket érinti leginkább. A Basedow-kór előfordulására nagyobb az esély, ha a családban már volt érintett, ugyanakkor a stressz és a dohányzás is fokozza a probléma megjelenését.

Az állapot a pajzsmirigy gyulladását, valamint megnagyobbodását idézi elő, utóbbi akár szemmel látható is lehet. A betegség gyakori tünetei közé tartozik a szapora szívverés, hasmenés, kialvatlanság, idegesség, jelentős mértékű fogyás, verejtékezés, remegés és előfordulhatnak menstruációs zavarok is valamint az anyagcsere felgyorsulása. A szemek kidülledése is a jellegzetes tünetek közé tartozik, mivel az antitestek az itt fellelhető izomzatot is megtámadják, ezáltal a tekintet is merev lesz és nehézkessé válik fókuszálni valamilyen közeli pontra.

Milyen vizsgálatokkal állapítható meg a Basedow-kór?

A Basedow-kór vérvétellel, izotópos vizsgálattal, ultrahanggal vagy fonendoszkópos ráhallgatással egyaránt megállapítható, szükség esetén MRI-t is elrendelhet a szakorvos, ami pontosabb, részletesebb képet ad.

Hogyan kezelhető a megbetegedés?

Előírhatnak gyógyszeres vagy radiojódos kezelést, de a sebészeti beavatkozás is indokolttá válhat. Azoknak a göböknek az izotópos kezelése általában hatékony, amelyeknek a mérete nem haladja meg a 3 centimétert. Az ennél nagyobbak műtéti beavatkozást igényelnek, mivel nyomhatják a légcsövet, valamint a nyelőcsövet. A beavatkozást minden esetben konzultáció és előkészítő vizsgálatok előzik meg.