Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Mi is az az angiomyolipoma?

Ez tulajdonképpen egy zsírszövetből (-lipoma), simaizomból (-myo-) és vérerekből (angi-) felépülő daganat. Előfordulhat vesében, májban, vagy akár hasnyálmirigyben is, de legtöbb esetben a vesében kerül felfedezésre és bár daganat, azok közül a nem rákos daganatok közé sorolható. Az angiomyolipomát egy genetikai elváltozás okozza, melynek hátterét még nem tudjuk. Ez a jóindulatú tumor általában néhány centiméteresre megnő, 4 centiméter alatt mérete általában nem okoz problémát, de az ennél nagyobb esetek ér-aneurizma (érfal gyengülése miatti kiboltosulás) jelenlétével sürgős állapotnak minősülnek. Erős az összefüggés a sclerosis tuberosa veleszületett vesebetegség és a vesében előforduló angiomyolipoma között. Normál esetben nem igényel sebészeti kezelést azonban gyakori kivizsgálás szükséges az angiomyolipoma állapotának felmérése érdekében.

Angiomyolipoma gyakori tünetei

Az angiomyolipoma egy ritka betegség, többek közt 40-60 év közötti nőket érinti és az esetek nagy része a vesét érinti. Mivel ez a betegség egy jóindulatú betegség, tulajdonképpen majdnem az összes esetben (körülbelül 80%-ban) tünetmentes. Azonban, amikor tünet lép fel, akkor lehetséges, hogy súlyos károsodást szenved az adott szerv. Vesekárosodás miatt, hátfájás is előfordulhat, vérerek károsodásakor pedig vérzés is felléphet. Ilyenkor sebészi beavatkozás szükséges. Ha a májban jelenik meg a daganat, előfordulhat étvágytalanság, szem és bőr sárgaság, hasfájás, puffadás és hányinger is.

Diagnózisa

Az angiomyolipoma diagnózisa képalkotó vizsgálatokkal történhet, mint például ultrahanggal, CT-vel, vagy MRI-vel. Hasi ultrahang során képet kapunk a hasban elhelyezkedő szervekről így például a veséről a májról és akár a hasnyálmirigyről is. A vese ultrahangvizsgálata fontos diagnosztikai eszköz a vesék és a hozzájuk kapcsolódó struktúrák vizsgálatára. Az ultrahang segítségével az orvosok részletes képet kapnak a vesék állapotáról és az esetleges eltérésekről. Az ultrahang segítségével az orvosok képesek felismerni különböző vesebetegségeket, például veseköveket, cisztákat, daganatokat vagy gyulladásos állapotokat. Az ultrahang képes vizsgálni a vesék méretét, alakját, szerkezetét és a benne lévő folyadék jelenlétét, amelyek segíthetnek a betegségek azonosításában.