Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Mi az az aneurizma?

Az aneurizma az érrendszer egyik betegsége. Az érfal meggyengül, kiboltosodik és elvékonyul. Legtöbb esetben az aortán jelenik meg ez az elváltozás, mely a szív bal kamrájából kilépő verőér. Ritkábban, de előfordulhat, hogy a combi, térdhajlati, agyi, vagy a nyaki erekben jön létre. Aneurizma esetében az érfal gyengeségét okozhatja genetikai, vagy örökletes adottság, érelmeszesedés, sérülés és akár gyulladás is. A legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a gyenge, sérülékeny érfal megreped és a vér kiáramlik a szervezetbe. Ez a jelenség életveszélyes is lehet. De megeshet az is, hogy mivel a vér áramlása lelassul a kitágult szakaszon, így ott vérrög képződik. A vérrög jelenléte pedig magában hordozza a trombózis, embólia lehetőségét is.

Az aorta aneurizma és tünetei

Az aorta egy 30-40 centiméter hosszú érszakasz. Alakját gyakran hasonlítják egy sétabotéhoz. A szívből kilépő szakaszt az aortaívig felszálló, a további részt leszálló szakasznak nevezzük. A még tovább bontható mellkasi és hasi szakaszra. Éppen mérete miatt az, hogy melyik szakaszon gyengül el az érfal, befolyással van a jelentkező panaszokra, tünetekre is. A mellkasi részen kialakult aneurizma sokszor nyomhatja a nyelőcsövet és a légcsövet, emiatt légzési, nyelési nehézségek jellemzik, a beteg gyakran köhög olykor előfordulhat vérköpés is. Ha a bordák irányába van, akkor pedig erős a mellkasi fájdalom. A hasi részen pedig egy amolyan lüktető érzést jelenik meg a hasban, ezt lehet legelőször észrevenni. Emellett a kidomborult érfal által nyomott szervek működése is zavarossá válhat. Ha a felszálló ágban, a szív eredésénél található, akkor billentyűelégtelenséget okoz, a vér visszafélé áramolhat a kamrába. Azonban előfordulhat, hogy az aneurizma egyáltalán nem okoz tüneteket és észrevétlen marad.

Diagnózisa

Éppen az általános tünetmentesség miatt, gyakran csak más, egyéb képalkotó vizsgálatok közben veszik észre az elváltozást az érfalon. Ez lehet szív, ér vagy hasi ultrahangvizsgálat. Tehát bármely testrész ultrahangvizsgálata, ahol az aorta elhelyezkedik, segíthet felismerni a jelenséget. Ez után, hogy az aneurizma pontos elhelyezkedését és méretét meghatározzák, CT vizsgálat javasolt. Ez ezért fontos, mert a méret határozza meg a kezelés menetét, a műtéti beavatkozás szükségességét.