Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Fibroadenoma

Az emlőben megtalálható jóindulatú, az emlő szöveteitől elhatárolódó, rostos kötöszövetes-mirigyes gyülemet nevezzük fibroadenomának. Ez megjelenhet egyszerre mindkét mellben is, akár több ponton is egyszerre. Leggyakrabban, általában a fiatalabb, 35 éven aluli nőket érinti, korban felfele haladva a fibroadenoma előfordulása csökken. Méretben változó, akár néhány milliméter vagy centi is lehet, tapintásra a csomó tömött, rugalmas és fájdalmatlan. Azt, hogy mi állhat a hátterében, pontosan nem lehet tudni, azonban feltételezik, hogy az egyik női nemi hormon, az ösztrogén játszik kulcsszerepet a kialakulásában. Bár igen ritka, de akár a férfiaknál is előfordulhat fibroadenoma, ebben az esetben is ugyanazt az eljárást és kezelést kell elvégezni, mint amit a nőknél szokás. Diagnosztizálása azonban rendkívül fontos, ugyanis el kell határolni és ki kell zárni a rosszindulatú daganat jelenlétét.
Az életkor az egyik legfontosabb figyelembe vett tényező a fibroadenoma diagnosztizálása közben. Általában 10-35 éves kor között a leggyakoribb és ezen belül a nagyságuk figyelembevételével együtt, 2 nagyobb csoportot tudunk elkülöníteni.
A fiatalkori fibroadenomák a 10-18 éves korban jelennek meg, méretben nagyobbak, akár centiméteresek is lehetnek. Azonban ezek hajlamosak a hirtelen zsugorodásra, vagy akár teljes mértékben fel is szívódhatnak.

Legjellemzőbb tünetei

A beteg rendszerint elsősorban a kézzel is kitapintható csomót érzékeli. Ez a csomó nem fájdalmas és elhatárolódik a mell többi részétől, úgymond elmozdul. Érzésre tömör, gumiszerű és nem folyadékkal teli és érzékelhetően gyorsan növekszik.

Diagnosztizálása

Fontos megvizsgálni a beteg családi hátterét, javarész tipikus, hogy a beteg családjában női ágon gyakori az emlődaganatos, cisztás megbetegedés, genetikai okokra visszavezethetően. Idősebb korban (35-40 felett) indokolt a mammográfia vizsgálat elvégzése, hogy ki lehessen zárni a rosszindulatú elváltozásokat. Addig azonban tökéletes egy emlőultrahang, és indokolt esetekben egy szövettani vizsgálat is. Az ultrahang kiemelkedően alkalmas a lágyrészek vizsgálatára, így nagy szerepet játszik az emlő elváltozásainak felismerésében. Az emlő ultrahang vizsgálat alkalmas az emlő szerkezetének ábrázolására, ciszták, gyulladások, tumorok leképezésére. A vizsgálat során az emlők áttekintését minden esetben a hónalji nyirokcsomók áttekintése előzi meg, ugyanis az emlő rosszindulatú daganatai gyakran adnak áttétet ezen régióba.