Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

A zsírcsomók a lipómán (zsírdaganaton) kívül, több más formában is megjelenhetnek. Vegyük például a faggyúcisztát, vagy az atheromát. Sokak szerint ezek inkább szépséghibáknak tudhatók be. A faggyúciszta és az atheroma inkább elhalt hámsejteket, szarut és faggyút tartalmaz, nem pedig zsírszövetburjánzás, ezért nem nevezzük őket daganatoknak. Viszont külalakjukat tekintve gyakran összetéveszthetők a lipómával. Tehát nézzük meg, mik is pontosan ezek a jelenségek.

Faggyúciszta

Ez a képlet egy lassan növekvő, főként faggyút tartalmazó csomó, bárhol megjelenhet, de leggyakrabban a fejbőrön, az arcon, vagy a háton fordulhat elő. Kimondottan feszes, a bőrrel elmozdítható képződmény, általában nem fájdalmas, színük lehet sárgás a bennük felhalmozódott zsíros anyag miatt, de alapvetően bőrszínűek. Serdülőkorban elég gyakori, ugyanis ekkor a pattanások képesek betokosodni és borsószem nagyságúra megnőni.

Atheroma, azaz kásadaganat

Ez egy jóindulatú, leggyakrabban a fejbőrön, arcon és háton előforduló kötőszövetes burokkal, tokkal elhatárolt csomó, alapvetően ez is fájdalmatlan. A bőrben lévő faggyúmirigyek kivezető csöveinek az elzáródásával alakul ki, akár több centiméteres nagyságúra is megnőhet.

Diagnózis és kezelés

Mindkét esetben egy lényegében fájdalommentes csomóról van szó, azonban bizonyos esetekben, például nyomkodás, vagy bakteriális fertőzés következtében begyulladhatnak. Ilyenkor a gyulladt terület fájdalmas és bepirosodik, küllemben és érzetre is kellemetlenné válik. Mindegyik képlet műtét segítségével eltávolítható. Viszont a diagnózis igen fontos, ugyanis hasonló képletekről beszélünk, de külön-külön más, a betegségnek megfelelő eljárásra van szükség. Legbiztosabb egy szakorvoshoz fordulni, aki majd szövettani és/vagy ultrahangos vizsgálatot fog kérni, hogy jól megállapítható legyen a képződmény mivolta.