Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

A hasfájás egy igen gyakori tünete több típusú és eredetű betegségnek. Pont emiatt olyan nehéz megállapítani, mi a teendő amikor a fájdalmat észleljük. Ugyanis átlagosnak, sőt akár mindennapinak is betudhatjuk a visszatérő kellemetlen érzést. Azt tapasztalatból is tudhatjuk, hogy lehetnek más fajta fájdalmak, például görcs, szúró érzet vagy akár sugárzó fájdalom is, de azt nem tudjuk, mi miatt történnek. Szeretnénk megemlíteni egy pár betegséget, melynek egyik legfőbb jele a has valamilyen mértékű és típusú fájdalma és ezzel segíteni elfoszlatni a kételyeket néhány esetben.

A hasfájás hétköznapi és nem hétköznapi okai

Gyakorta megtörténhet mindenkivel, hogy a gyomra fáj vagy esetleg a has alsó részén puffadás okozta kellemetlen érzést észlel. Nőknél a havi menstruációs fájdalom is hasfájásként, görcsként van köztudatban. Tehát hétköznapi szemmel nézve a hasfájás egy gyakori, leginkább az evési szokásokkal és a menstruációval összeköthető tünet. Azonban szakember szemével nézve a hasfájás egy igen összetett jelenség, és a fájdalom helye, ideje, típusa és esetleges tünettársa figyelembevételével tud csak teljes véleményt alkotni. A has tudniillik több jelentős szervnek, mirigynek, ereknek és izmoknak helye, mint például a gyomor, vese, epe, hasnyálmirigy és a bélrendszer. Ezeknek a fontos feladatokat ellátó szerveknek a megbetegedése azonban már nem hétköznapi okok és komoly problémát is jelenthetnek. Gyakori eset a hirtelen jelentkező panasz, mely akár intenzív orvosi ellátást vagy műtétet is igényelhet. A tartósan fennálló hasfájás hátterében általában krónikus betegség vagy daganatos elváltozás állhat. Az orvos felkeresését tehát nem ajánljuk halogatni, hogy mielőbb születhessen diagnózis és elkezdődhessen a szükséges kezelés.
5 leggyakoribb probléma Ultrahang rendelőnkben, mikor hasfájásos panasszal érkeznek hozzánk, a következő 5 leggyakoribb esettel találkozunk. Epekő, bélgyulladás, veseprobléma, hasnyálmirigy gyulladás és persze a tumorok. A következőkben ezt az 5 jelenséget fogjuk kicsit részletezni.

Az epekő

Epekő keletkezhet az epehólyagban vagy az epevezetékben, amikor a máj által termelt epe összetétele valamilyen okból megváltozik. Nagyságuk széles skálán mozog a homokszemnyitől a 4-5 cm-ig. Egyik alapvető tünete pedig az erős fájdalom a bordaív alatt, mely mellé leggyakrabban sárgaság, hányinger, vizelet és széklet színelváltozás társul. Az epeutak és az epehólyag elzáródása súlyos állapotot is előidézhet, mint például az epegyulladás vagy a hasnyálmirigygyulladás. Ezek azonnali műtétet követelnek.

Veseprobléma

Amikor a fájdalom hátra sugárzik, a derék fele, a gerinc valamely oldalán, akkor gyanakodhatunk veseproblémára. Ide tartozik a vesekő és a vesemedencegyulladás is. Lázzal és gyengeséggel járhatnak együtt, és ha kezeletlenül maradnak, veseelégtelenségeket okozhatnak.

Bélgyulladás

A kifejezés alatt leginkább a vékonybél gyulladásos betegségét értjük, de vannak olyan esetek amikor a gyomor vagy a vastagbél is érintetté válik. Alap tünete a hasi fájdalom, mely gyakorta görcsként jelentkezik. Utalhat még rá a gyakori hasmenés, láz és hányinger tünetegyüttese. Kisbabáknál és gyerekeknél kell a leginkább odafigyelni, ugyanis a kiszáradás őket jobban fenyegeti ebben az esetben.

Hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy gyulladásakor jelentkező fájdalom különleges, a köldök szintjén érezhető övszerű sugár. Puffadással és émelygéssel jelenik meg általában a fájdalom és gyakran összeköttetésben van a máj vagy az epe megbetegedésével. Akut hasnyálmirigy gyulladásnak nincs az ultrahangon kimutatható jele, sőt CT vizsgálat sem igazolja, azonban fontos szerepe van a képalkotó modalitásoknak az egyéb betegségek kizárásában. Akut betegségnél elsősorban a labor vizsgálat játszik fontos szerepet, mely igazolja a hasnyálmirigy enzimek emelkedését. Krónikus gyulladásnak
már vannak látható jelei az ultrahangképen.

Tumorok

Előrehaladott állapotban a tumorok is okozhatnak fájdalmat. A fájdalom típusa azonban helytől és mérettől függ, ezért is kell odafigyelni a hasfájásra, mint tünetre, és megkeresni egy szakorvost, hogy még időben észlelhető legyen egy tumor és kezelni lehessen.

Diagnózis

Hasi ultrahangvizsgálattal vizsgálható az összes előbb említett betegség, így egyetlen vizsgálat rengeteget segíthet az ember egészségének felmérésében. Egyedül a hasnyálmirigy gyulladás esetében van jelen az, hogy az ultrahang vizsgálat csak a krónikus elváltozást tudja észlelni, így ahhoz még más szükséges vizsgálatok is társulhatnak, mint a vérvizsgálat, a vércukor és a keményítő terhelés. De mondhatni, egy hasi ultrahangvizsgálat az elsődlegesen választandó képalkotás a legtöbb hasi probléma esetén és ennek függvényében kérnek további képalkotó vizsgálatokat, illetve béltükrözést.