Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Mit nevezünk lágyéksérvnek?

A lágyéksérv a hasi sérvek közé sorolható, és a hason a lágyék, azaz a combhajlathoz közel jelenik meg. A hasnak azon részén amikor bekövetkezik a sérv, egy úgynevezett sérvkapun keresztül kitüremkedik a hasüregben található zsírréteg és egyes hasi szervek kisebb része is, általában a vékonybél és vastagbél, és ez a kitüremkedés észlelhető egy dudor formájában a lágyék részen. A sérvkapu a hasfalon lévő nyílás, mely lehet veleszületett, vagy szerzett is. Ez a sérv a leggyakoribb sérvtípus, férfiakat jobban érinti, mint a nőket, a nőknél gyakoribban fordul elő a combsérv kockázata. Ez a típusú sérv még az újszülötteknél is gyakori, majd olyan 25 éves korig igen ritka, férfiak esetében pedig 50 éves kor felett meredeken megnő a gyakoriság.

Lágyéksérv különböző típusai

A sérvkapu helyzetétől függően beszélhetünk egyenes (direkt), vagy ferde (indirekt) sérvről. Ilyen esetekben a sérvkapu hasüreg felőli nyílásának a helyzetét kell figyelembe venni. Direkt sérv esetén a kitüremkedés helye a herezacskó és a nagyajkak. A direkt sérv nem ütközik a herezacskó vagy nagyajkak előtti szervekbe, indirekt sérv viszont igen.

Lágyéksérv okai és tünetei

A veleszületett lágyéksérvek hátterében a fejlődés közben nem teljesen bezáródott hashártya áll. A szerzett sérv az élet későbbi szakaszain jelenik meg. A hashártya nagy mértékű hasűri nyomás hatására szakad át, így hozva létre a sérvkaput. A nyomás eredete legtöbbször székrekedés, elhízás, súlyemelés, helytelen sportolás és nőknél a szülés is. Kockázati tényező lehet még a dohányzás, visszerek kialakulására való hajlam és az erős köhögési rohamokkal járó tüdőbetegségek. Mikor kialakul a sérv a lágyékba belenyilall a fájdalom, és ezzel párhuzamosan, vagy nem sokkal később, észrevehető a kialakult duzzanat is. Heves hasfali-hasi fájdalomérzet és bélzáródás is bekövetkezhet. A sérv ellátása elengedhetetlen, ignorálni semmiképpen sem ajánlott, ha további terhelés éri a sérvet, akkor megnagyobbodhat.

Diagnózisa

A diagnózis felállításához elengedhetetlen egy fizikai vizsgálat, mely szemrevételezést és tapintásos vizsgálatot foglal magába. Ezután a legtöbb szituációban javasolt képalkotó diagnosztikai vizsgálat, mint például egy hasi ultrahang vagy lágyrész ultrahang elvégzése. Ezek segítenek felmérni a sérv állapotát és az esetleges egyéb betegségeket pl. tumorok és a nem tapintható sérvek észrevételében.