Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Máj, mint szerv

A máj azon kívül, hogy egyik legnagyobb szervünk, anyagcsereközpontként is működik. Itt termelődik a koleszterin és számos vérfehérje, innen származik az epe, hogy megemészthessük a zsírokat, méregtelenít, szerepe van a véralvadásban és keményítőt is tárol vész esetére. Éppen azért, hogy ezeket a fontos feladatokat, folyamatosan és jól el tudja látni, a máj károsodásakor kimondottan gyorsan regenerálódik, és jól bírja a nehéz körülményeket. Ha azonban a károsodás eléri azt a bizonyos szintet, a máj nem tudja ellátni életfontosságú feladataid és akár halálhoz is vezethet megbetegedése. Ilyenek lehetnek például a máj rosszindulatú daganatos megbetegedései.

A máj rosszindulatú daganatai

A daganatok, azaz tumorok, a sejtek szerkezetbeli abnormális elváltozásainak következményeképpen elinduló progresszív, visszafordíthatatlan burjánzása. Az ezáltal létrejövő szövetszaporulat folyamatosan növekszik, és a szervezet szabályozó működésének nem felel meg. A máj esetében elkülönítünk elsődleges és másodlagos daganatokat annak megfelelően honnan indul ki a burjánzás. Elsődleges daganatnál a máj saját szöveteiből, másodlagos esetek vagy áttétek a véráram útján odaérkező, általánosságban emésztőrendszeri daganatok áttétjei.

Az elsődleges májdaganat, azaz májsejtrák, oka legtöbb esetben a hepatitiszre, vagy krónikus alkoholizmusra vezethető vissza. Ritkább esetekben lehet veleszületett enzim-betegség, hormonkezelések, szteroidok, bizonyos vegyszerek (vinil-klorid gőz), és autoimmun májgyulladás is állhat a tumor kialakulásának hátterében.

A másodlagos májdaganat elsősorban az epe és epeutak krónikus betegségéből, gyulladásából származtatható.

Májdaganat tünetei

Mivel a májrák tünetei nem tipikusan csak a májrákra utalhatnak, hanem elsősorban más betegségek főbb tünetei, így nehezebb azonnal észrevenni nem előrehaladott stádiumban. Leginkább a jobb bordaív alatti fájdalom (mivel itt helyezkedik el a máj), hányinger, sárgaság, vagy fogyás utalhatnak a májrák jelenlétére, ha mással nem magyarázhatók ezek a tünetek. Előrehaladott stádiumban, a bőrviszketés és a hasi folyadék felszaporodása, a legerősebb indikátorai a betegségnek.

Diagnózisának folyamata

Egy hasi ultrahang elvégzése mindig jó első lépés hasonló tünetegyüttes fellépésekor, ilyenkor ugyanis képet kapunk a máj és az epe állapotáról is. Majd további képalkotó vizsgálatok következne (CT, MR), hogy megállapítható legyen a daganat elterjedése. A megfelelő ellátáshoz szükséges összes információhoz még továbbá hasznos több laboratóriumi vizsgálat elvégzése is mint a mintavétel és májfunkció, véralvadás feltérképezése.