Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Milyen szerv a mellékpajzsmirigy?

A mellékpajzsmirigy valójában egy 3-5, de leggyakrabban 4 képletből álló belső elválasztású, borsó nagyságú mirigy, melyek a pajzsmirigy felső és alsó pólusainál találhatók. Sok esetben azonban olyan szinten beleágyazódnak a pajzsmirigybe, hogy akár lehetetlen vagy legalábbis nagyon nehéz elkülöníteni őket. A belső elválasztású (ún. endokrin) mirigy azt foglalja magába, hogy az ilyen fajta mirigyek az életműködéshez elengedhetetlen hormonjaikat, amiket termelnek, közvetlen a véráramba juttatja. Az általa termelt igen fontos hormon pedig a parathormon. Megfelelő termelése szabályozza a szervezet kalcium és foszfát anyagcseréjét. Ezen múlik például a vér kalciumszintje és a csontosodás folyamata, de a vese foszfátürítése és a D-vitamin termelésének fokozása is.

Leggyakoribb betegségek okai

Mivel a szervezet megfelelő működésének a szabályozásában résztvevő szervről van szó, ezért persze a különböző problémákat, amik a mellékpajzsmirigyhez köthetők, nagyon fontos időben diagnosztizálni. Az ilyen fajta megbetegedések a mellékpajzsmirigy alul-vagy-túlműködéséből eredeztethetőek.

A mellékpajzsmirigy alulműködésének oka sokféle lehet. Megesik, hogy veleszületett rendellenesség, amikor egyszerűen nem fejlődik ki a szerv, vagy gyengén esetleg hibásan működik. Lehetséges még, hogy a szerv szövetei elhalnak, például mellékpajzsmirigy daganat miatt vagy a daganat eltávolítása utáni szövődmények következtében. A legritkább eset, hogy a mirigyet szabályozó az agyban megtalálható terület nem működik megfelelően, ezzel befolyásolva a mellékpajzsmirigy működését. Mindegyik esetben azonban a szervezet kalciumszintje csökken és a betegség tünetei is ennek megfelelően felismerhetők.

A mellékpajzsmirigy túlműködése előfordulhat akkor, amikor a szerv kórosan megnagyobbodik, vagy a szervezet felől olyan információt kap, hogy nincs elég kalcium ezért fokozott hormontermelésbe kezd. Ha a kalciumszint valamilyen okból hirtelen lecsökken és ezért indul meg a hirtelen nagy mennyiségű hormontermelés, akkor ennek következtében előfordul, hogy a túlműködés akkor sem áll le amikor a kalcium szintje normalizálódott, ugyanis akkorra a mirigy már nem válaszol megfelelően a különböző szervezetből jövő információkra. Mindegyik esetben a szervezet kalciumszintje jelentősen megnő és a tünetek is ennek megfelelően következnek be.

A mellékpajzsmirigy megbetegedésének tünetei

A mellékpajzsmirigy alulműködése a csökkent kalciumszint miatt leggyakrabban a fogak zománchiányából, erős fogszuvasodásból, gyenge szellemi képességből vagy a szürke hályog kialakulásából következtethetők ki. Ha a változás hirtelen következik be akkor drasztikusabb tünetek is bekövetkeznek, mint például görcsök.

A mellékpajzsmirigy túlműködése a megnövekedett kalciumszint miatt a vérben, a csontokból is a vérbe áramló a kalcium miatt a csontok kalciumszegények lesznek. Mindeközben még a veséből is visszaszívódik a vérbe a kalcium, ami akár a vesekőképződést is elősegítheti. A csontokban pedig ritkulások alakulhatnak ki, a magas vér kalcium koncentráció miatt pedig gyomorfekély, hasnyálmirigygyulladás és szívproblémák is bekövetkezhetnek.