Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Prosztata, mint szerv

A prosztata a férfi belső nemiszerv része. Ez egy mirigy, másnéven dülmirigynek is hívják, mely a húgyhólyag alatt helyezkedik el, a húgycsövet körülvéve. Ez a szerv termeli a prosztataváladékot, mely az ondó egyik fontos alkotóeleme, ugyanis ez lúgos kémhatású és nemcsak megfelelő közeget hoz létre a spermiumoknak a mozgásra, de semlegesíti is a női hüvely savas kémhatását is.

Mi is az a prosztata tumor?

A prosztata rákos megbetegedése, mely a prosztata valamely, vagy több részének a sejtburjánzása. A mirigy maga 4 részre osztható, perifériás, átmeneti, centrális és elülső. A prosztata tumoros elváltozásainak jelentős része a tok körüli perifériás részből indul ki. Ez a betegség a férfiak második leggyakoribb tumoros betegsége, közvetlen a tüdőrák után, ha még a tünetek jelentkezése előtt kerül felismerésre akkor könnyen gyógyítható. A prosztatarák pontos oka nem ismert, hajlamosíthat genetikai háttér és génhiba is, korral előre haladva pedig növekszik a gyakoriság is. Azt azonban már tudják, hogy a tumor, csak tesztoszteron hormon jelenlétében tud kifejlődni.

A prosztata tumor tünetei

Sajnos, mint több más daganatos megbetegedés, a prosztata tumor is a korai stádiumokban majdnem hogy tünetmentes, esetleg előfordulhat már a későbbi stádiumra jellemző vizelési nehézség. A legfontosabb tényező a tüneteknél, a prosztata elhelyezkedése. Mivel, ahogy azt az előbbiekben is említettük, a prosztata a húgyhólyag alatt, a húgycsövet körülvéve, található meg, emiatt vizeletürítési problémák vetődnek fel. A megnagyobbodott prosztata elzárhatja a húgycsövet, így a vizelet nem tud normálisan kiürülni, még gyakori vizelési inger mellett sem. A bennragadt vizelet miatt hajlamos lesz a beteg a fertőzésekre is. Amikor már súlyosabb stádiumba lép a tumor és betörhet a húgycsőbe, vagy a húgyhólyagba, akkor véres vizelet és ondó, vagy akár húgycsővérzés is előfordulhat. Legrosszabb esetben, ha már áttétes a tumor, akkor keresztcsonttáji, deréktáji fájdalom, csontfájdalom vagy reumás tünetek is megjelenhetnek.

A prosztata tumor diagnózisa

50 éves kor felett erősen ajánlott az éves urológiai vizsgálat, ahol a végbélen keresztül tapintják ki a prosztatát és ellenőrzik állagát, felületét vagy esetleges aszimmetriáját. Egy ultrahangvizsgálat segíthet az orvosnak azonosítani a prosztatában található daganatokat vagy tumortömegeket. Az ultrahangos képek lehetővé teszik az orvos számára a prosztata vizsgálatát, és segítenek megállapítani, hogy milyen egyéb képalkotó vizsgálat vagy biopszia szükséges. Az ultrahang irányításával a prosztatabiopszia (a prosztatából történő mintavétel) elvégezhető. Az ultrahang segítségével az orvos pontosan vezetheti a tűt a prosztatába, hogy a szövettani mintát vegyen a gyanús területekről. Ez segíthet a prosztatarák diagnosztizálásában és a kezelési terv kialakításában. Emellett egy MR vizsgálat elvégzése is javasolt.