Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Hereviszeresség

A here a herezacskóban, a testen kívül megtalálható, páros szerv. Mivel a hasüregben fejlődnek ki és csak későbbiekben szállnak le a herezacskókba, így vér- és nyirokellátásuk hosszan fut végig a lágyékcsatornán. A herét tápláló vénák sűrűn behálózzák a szervet, majd fokozatosan egyesülnek. A jobb oldalon lévő here a hasi vénához van csatlakoztatva, míg a bal oldali a bal vesevénához. Mivel a két oldal vénája nem egyezik meg, ebből adódóan nem ugyanolyan gyakorisággal fordul elő visszeresség bennük, szinte mindig a bal oldali vénát érinti a betegség, jobb oldalon ritkán alakul ki.

Mi is ez a jelenség

Ezekben az előbb említett vénákban billentyűk is megtalálhatók, melyek a vér egyirányú áramlásáért felelnek. Viszont, ha hirtelen nyomásváltozás történik a vénában, általában erőkifejtés hatására, akkor a vénás vér visszaáramlik a here felé is. Ennek hatására az erek kitágulnak és a herékben megnövekszik a nyomás és a hőmérséklet is. Fontos tudni, hogy a herék azért is helyezkednek el a testen kívül, mivel a test hőjénél alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége a spermiumok termeléséhez (34 Celsius). Így tehát a spermiumképződés a megemelkedett hőmérséklet miatt kárt szenved, néhány esetben panaszt is okozhat. Ez a betegség leginkább kamaszkorban és fiatal felnőttkorban fordul elő. Ilyenkor a herék gyorsan növekednek, több vérre van szükségük és néha a véna nem tud megbirkózni a hirtelen felmerülő vértöblettel.

A varicocele leggyakoribb tünetei

A varicocele legtöbbször nem okoz sem erős tüneteket, sem nagyobb problémákat, de természetesen megvannak az alapvető panaszok melyre fontos figyelni, hogy sikeresen diagnosztizálni lehessen a betegséget. Egyik leggyakoribb tünet a tompa fájdalom a herék és a lágyék területén, éjszaka felerősödik, álló pozícióban erősebb és fekvő helyzetben enyhül. A kitágult erek, melyek behálózzák az egész herét olyannyira is kitágulhatnak, hogy akár szemmel is láthatóvá, vagy kitapinthatóvá válik a csomós vérgyülem a herezacskóban. Mivel a herék vérellátása különböző helyről származik és általában a bal here szenved kárt, így a szemmel látható heremegnagyobbodás ilyen esetben csak a bal herét érinti és eltérő méretűek lesznek a herék. A hőmérséklet növekedésével pedig fennáll a nemzőképesség csökkenése is, akár meddőséghez is vezethet, de fontos tudni, nem feltétlenül okoz a herevisszér-tágulat ilyesféle panaszokat.

Diagnózisa

A megnagyobbodott hereméret miatt, szemmel is felismerhető lehet a varicocele de tapintásos vizsgálat is szükséges lehet. Ezt követően hasznos megerősíteni a diagnózist egy lágyrész ultrahang vizsgálat, vagy akár a sokkal pontosabb here ultrahang elvégzésével. Ha lehetséges ér-ultrahang segítségével, ugyanis ennek köszönhetően jobban felmérhető a varicocele súlyossági foka. Bizonyos esetekben spermaanalízis és a here hormonális működésének vizsgálata is fontos lehet.