Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Zsírdaganat (Lipóma)

A lipómák, azaz a zsírdaganatok lágyszöveti zsírszövetből kialakuló jóindulatú daganatok. Legszokványosabb típusuk a test felületén jelentkező daganatok, melyek a bőr alatti zsírszövetben képeznek csomót. Viszont zsírszövet nemcsak a bőr alatt található, hanem a test jelentős részét képezi számos helyen. Így zsírdaganat nem feltétlenül a bőr alatt, hanem a test belsejében is keletkezhet, ezek azonban nem csupán zsírszöveti képleteket tartalmaznak. Tovább csoportosíthatók a zsírdaganatok, ha elhelyezkedésüket nézve izoláltan, egymagukban helyezkednek el, vagy test szerte több helyen is megtalálhatók. Utóbbi esetben viszont már lipomatózisról beszélünk, mely örökletes betegségekkel együtt szokott megjelenni, mint például a Wilson-kór esetében.

Előfordulásuk a testben

Általánosságban, a test bármely részén előforduló képlet, de leggyakrabban a karokon, a lábakon és a törzsön jelentkezik, de előfordulhat a nyakon, a fejen és az arcon is. Ritkábban megjelenhet az izmok vagy a belső szervek zsírszövetében is. Előfordulásuk viszonylag magas, nőknél és férfiaknál körülbelül azonos arányban megjelenő betegség. Koreloszlásukat nézve pedig a 40-60 év közöttieknél a leggyakoribb. Azt pontosan, hogy mi áll kialakulásuknak hátterében ma még nem lehet tudni, de erősen befolyásolja a genetikai háttér, tehát öröklődő betegség, szerzett genetikai „hiba” okozza.

Tünetek

Megjelenés szempontjából szemmel látható képletek a test felszínén kialakuló lipómák. a kisebbek zsírpárnaként, a nagyobbak viszont akár elmozdítható, nem fixen rögzített csomókként jelennek meg. Felszínük változatlan marad a bőrétől, és annak további rétegeit sem irritálja. Esztétikai szempontból viszont gondot okozhat a beteg számára. A test belsejében kialakuló daganatok azonban már más tünetekkel jelentkeznek és kialakulásuknak helyétől függően más-más jeleket mutatnak. Az ilyen lipómák esetében már a kompresszió, a nyomás is erős fájdalomérzethez vezethet. Hogy párat említsünk, az idegek, csontok közelében lévő lipómák zsibbadást, a szívben jelentkezők szívritmuszavart, a koponyaüregben neurológiai problémákat, belekben emésztési problémákat, bélcsavarodást esetlegesen vérzést okozhatnak.

Diagnózis

A diagnózis a jóindulatú, felületi lipómák esetén is elengedhetetlen, hiszen ezeket meg kell különböztetni a rosszindulatú szarkómáktól, melyek gyorsan növekednek és nyomásra fájdalomérzetet is válthatnak ki. Az elváltozások tapintással történő vizsgálata után elengedhetetlen további szövettani vizsgálatok lefolyása is. Ezeken kívül pedig az ultrahangvizsgálat és más az emberi testet feltérképezni képes vizsgálat elvégzése is szükséges. De rendszeres lágyrész ultrahang, emlőultrahangvizsgálattal vagy a test bármely pontjának ultrahangvizsgálatával jelentősen megkönnyítjük a diagnózis gyorsaságát.