Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Az ultrahang gép feltalálása egy skót tudós nevéhez fűződik az 1900-as évek közepén, aki a világháborút követően vélt párhuzamot felfedezni a tengeralattjárók vízben történő felismerése és a magzatok vizsgálata között. A hadiipar ugyanis már gőzerővel dolgozott olyan technológiákon, amellyel az ellenséges víz alatti gépezeteket hatékonyabban fel lehet deríteni, Ian Donald pedig rájött arra, hogy ugyanezzel a megoldással az anyaméhben fejlődő magzatot is eredményesen meg tudják vizsgálni. Eleinte a katonák által leselejtezett radarberendezéseket használták erre a célra, de a kutatások annyira kiterjedtek, hogy később már egy teljesen önálló területté vált az orvostudományban az ultrahangos vizsgálat.

ultrahang generátor

Donald felfedezésének fontossága még egy faktor miatt volt vitathatatlan, ugyanis korábban röntgent használtak a szervezeten belül játszódó folyamatok és állapotok feltárására, azonban már ekkoriban is ismeretes volt ennek a roncsoló hatása. Az ultrahang ezzel szemben kártékony beavatkozás nélkül képes volt az orvosok előtt megmutatni mindazt, amit szabad szemmel nem láthattak.

Hogyan működik az ultrahang gép?

Az ultrahang egy nagyon magas frekvencián létrejövő hanghullám, amelyet elektromosan feltöltött kristályok állítanak elő. Ezek képesek arra, hogy folyadékban is gond nélkül terjedjenek, ám a felületekről visszapattannak. Ezzel egyrészt a kibocsájtás és az adott felszín közötti távolság is mérhetővé válik, másrészt a technológia fejlődésével egyre modernebb képalkotási mechanizmusok is elérhetőek lettek.
Ezek a kristályok másodpercenként több millió jelet képesek kibocsátani és magukba fogadni, amelyet továbbítanak az ultrahang készülék képernyőjére. Természetesen szükség van szoftveres feldolgozásra is, ami ezeket a jeleket a vizsgálatot végző orvos számára értelmezhető képpé alakítja. Így jutottunk el odáig, hogy egy terhességi vizsgálat során például a magzat arckifejezéseit, mimikáját és apróbb grimaszait is képesek vagyunk ma már megjeleníteni, de egyéb szervek vizsgálata során is sokkal pontosabb képet kaphatunk azok állapotról.

A jeleket egy úgynevezett ultrahang generátor hozza létre, amit nem csak az orvostudomány tud hasznosítani, ugyanis szerepük van az agráriumban, a kártevő kisállatok riasztásában, vagy a kisebb változatok esetében egy ultrahangos síp működtetésében, amellyel például kutyákat tudunk emberi fül számára nem hallható hangok segítségével irányítani.