Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

A bőrben megjelenhetnek kisebb és nagyobb csomók is, amelyek a legtöbb embert megrémisztenek és aggodalomra adnak okot. Ezek a fajta csomók a test bármely területén megjelenhetnek, a leggyakrabban a lágyrészek környékén, a hónaljban, a mellben, illetve a nyakon tapasztalhatóak. Az ilyen csomók a legtöbb embernél nagy riadalmat keltenek és egyből daganatos megbetegedésre gondolnak, ami sajnos valós lehet, de szerencsére az esetek többségében ártalmatlan elváltozásokról van szó.

A csomókat rengeteg probléma kiválthatja, lehet szó egy ártalmatlan izomcsomóról, zsírcsomóról, rosszabb helyzetben a lágyrész daganatok valamilyen formájáról. Ilyen például a lipóma vagy faggyúdaganat is, valamint gyakoriak a kötőszövet daganatos elváltozásai is. A csomók sokszor nem váltanak ki fájdalmat, viszont ennek az ellenkezője is bekövetkezhet. A nyakon és a hónaljban többnyire a nyirokcsomók megnagyobbodásáról van szó, amit egy egyszerű megfázás is kiválthat, a betegség lefolyása után jellemzően visszahúzódnak. A bőr alatt megjelenő csomó lehet mondjuk más daganatos elváltozás áttéte is, de fennállhat limfóma veszélye is, ami az egyik legjobban gyógyítható daganat, ha korán felismerik, súlyosabb esetben pedig szarkómát is diagnosztizálhatnak.

Hogyan deríthető fény a csomó jellegére?

Lágyrész ultrahanggal fény deríthető a csomó jellegére, ráadásul az izomzat szerkezetéről is képet kapunk. Az ultrahang megmutatja az elváltozás pontos helyét és méretét is, valamint a környezetéhez való viszonyát. Az ultrahangos vizsgálat semmilyen fájdalommal nem jár, a szervezet a röntgennel ellentétben nincs sugárterhelésnek kitéve, ráadásul az eredményt is rögtön kézhez kapjuk. A lelet kiadását követően a szakorvos dönt a további kezelések menetéről, elrendelhet masszázst, gyógyszeres terápiát, sebészeti eljárást, de szövettani mintavételre is sor kerülhet, amely alapján megállapítható, hogy jó- vagy rosszindulatú diagnózisról van-e szó. A mintavételt is elsősorban ultrahang vezérléssel végzi a szakorvos, megeshet az is, hogy semmilyen egyéb teendő nem indokolt a vizsgálat után, csupán rendszeres kontroll és megfigyelés lesz a javaslat.