Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Mi is az ultrahang vizsgálat?

Az ultrahangnak a 20 kHz feletti hangot nevezzük, mely az emberi fül számára nem hallható, azonban kiválóan alkalmazható az orvosi diagnosztika során. Az ultrahang vizsgálat egy fájdalommentes eljárás, mely alkalmas a hasi és kismedencei szervek, a nyaki erek, a pajzsmirigy és nyálmirigyek, emlők, valamint a lábvénák vizsgálatára.

Mit vizsgálhatunk a has-kismedence ultrahang során?

A hasi és kismedencei szervek közül az ultrahang vizsgálat kiemelten jó a máj, az epehólyag, a vese, húgyhólyag, méh és lép vizsgálatára. Mindezek mellett vizsgálható a hasnyálmirigy, mellékvese, petefészek és a belek állapota is, azonban ezek megítélhetőségét az alkat is befolyásolhatja. Utóbbinál fontos megjegyezni, hogy ez a vizsgálat a béltükrözést nem tudja helyettesíteni.

Mikor érdemes hasi ultrahang vizsgálatra elmenni?

Mind az akutan, azaz hírtelen jelentkező, illetve a krónikus, azaz régóta fennálló hasi fájdalom, puffadás, diszkomfort érzet esetén is sok segítséget jelenthet az ultrahang vizsgálat.
A jobb oldali felhasi fájdalom hátterében a máj és az epehólyag betegsége állhat. Ezek közül leggyakoribb az epekő előfordulása. A bal oldali felhasi fájdalmat elsősorban a lép traumája vagy a belek gyulladása okozhatja. A köldök feletti hasi fájdalom mögött előfordulhat a gyomor-nyombél szakasz, vagy hasnyálmirigy gyulladása vagy tumora.
A deréktáji fájdalom társulhat a vesék gyulladásához, vesekőhöz vagy egyéb veseeredetű elváltozáshoz, illetve okozhatja reumás betegség is. Az alhasi fájdalom eredete lehet bél eredetű, vagy húgyhólyag gyulladás, melynek jelei az ultrahangon megfigyelhetők, vagy lehet nőgyógyászati eredetű, mely a has-kismedence ultrahang vizsgálat során korlátozottan, de megítélhetők. Gyanú esetén a petefészkek és méh vizsgálatára későbbiekben nőgyógyászati ultrahangot vagy más képalkotó vizsgálatot javasolhat radiológus.
Mindezek mellett sajnos vannak rosszindulatú folyamatok, tumorok, melyek gyakran nem okoznak semmilyen panaszt és tünetet, azonban már megjelentek a szervezetben. Sokszor már egy megnagyobbodott nyirokcsomó hívja fel a figyelmet a rosszindulatú betegségre. Ennek tekintetében érdemes évente egyszer szűrő jelleggel részt venni hasi-ultrahang vizsgálaton, hiszen ez a leggyorsabb vizsgálat, mely fájdalom és sugárterhelés nélkül számos betegség diagnosztikájára alkalmas.
Az ultrahanggal diagnosztizálhatunk gyulladásos folyamatokat, jóindulatú elváltozásokat pl. ciszta, haemangioma, de a rosszindulatú tumorok is kimutathatók pl. májtumor, vesetumor, áttétes nyirokcsomó stb.