Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Az ultrahang kiváló diagnosztikai eszköz, nagy segítséget jelent az orvosoknak a pontos diagnózis felállításában. A vizsgálat teljes mértékben fájdalommentes és biztonságos, mivel nem jár sugárterheléssel, mint a röntgen, így egymás után többször is megismételhető. Ultrahangos vizsgálattal szinte bármilyen testrész feltérképezhető, a belső szervek jelentős részének állapota is jól látható, ezáltal rövid idő alatt fény derülhet olyan megbetegedésekre, amelyek még tüneteket nem produkálnak. Az ultrahangnak tehát megelőzés szempontjából is jelentős a szerepe, ugyanis a problémák időben történő felismerése meghatározza a kezelések menetét és a gyógyulás folyamatát.

Milyen előkészületek szükségesek a vizsgálat előtt?

A vizsgálat nem igényel bonyolult előkészületeket, csupán pár apróságra célszerű figyelni a pontos eredmény érdekében. Ilyen lehet például az, hogy az ultrahangot megelőző 1-2 napban kerüljük a puffasztó ételeket, mert ha sok gáz van jelen a belekben, az rontja a látási viszonyokat. Kismedencei ultrahang esetében meghatározó a húgyhólyag telítettsége, férfiak és nők esetében egyaránt, éppen ezért előtte fogyasszunk bő folyadékot, lehetőleg szénsavmentes vizet. Hasi ultrahangon a betegeknek éhgyomorral szükséges megjelenniük, de ha az időpontot délutánra kapják, akkor meg kell érdeklődniük, hogy előtte mikor ehetnek utoljára. A vizsgálandó testrészt mindig szabaddá kell tenni, majd erre a területre kerül az a zselés anyag is, ami elősegíti az ultrahang terjedését.

Hasznos információk az ultrahang gélekről

Az ultrahang gél nem tapad és nem is ragad, a vizsgálat végén egy papírtörlővel könnyedén eltávolítható. A zselé bőrbarát, hypoallergén, ezáltal nem vált ki allergiás reakciókat még az érzékenyebb bőrtípusúaknál sem. A szagtalan gél összetevői között nincs olyan alapanyag, ami a kezelőfejen kárt okozna, de még a ruhánkat, bőrünket sem fogja be. A zselét a legtöbb beteg először hidegnek érzi, viszont ez az apró kellemetlenség csupán pár percig tart.

Az ultrahang hanghullámainak akadály jelent a légréteg, ami a kezelőfej és a bőr között van található, a gél pedig ezt megszünteti és gördülékennyé teszi a vizsgálat menetét, illetve az érintett területet tisztán lehet majd látni. A zselé vízből és propilén-glikolból áll, állagra azért sűrű, hogy ne csöpögjön le, amikor a szonográfus végzi az ultrahangot. Az ultrahangos géleket a kozmetikában is előszeretettel alkalmazzák különféle kezelésekhez, például vákuummasszázshoz vagy interferencia áramos kezelésekhez.